Табу ли е хигиената там долу?

12 Основни правила на интимната хигиена при жените

Влагалището има чудната способност само да се пречиства.
Основни правила за поддържане на безупречна хигиена "там долу":

1. Мийте само външната страна на влагалището. Влагалището има "чудната" способност само да се пречиства, затова не е необходимо да го промивате отвърте, дори може да се каже, че това е вредно.
2. Обикновените сапуни и душ-гелове не са подходящи. Повечето сапуни и гелове са предназначени за поддържане на естествената pH стойност на кожата, която възлиза на 5,5. Но нормалната pH стойност на здравата вагина варира от 3,8 до 4,5. Голяма част от гинеколозите съветват да използваме само топла вода.
Използването на обикновени сапуни може да наруши естествената вагинална флора, като може да доведе и до размножаване на вредните бактерии. В резултат на измиване с обикновени сапуни и гелове може да се появи дразнене, сърбеж, болка, неприятна миризма, дори инфекция. 3. Мийте се поне веднъж дневно с топла вода. А, когато имате менструация, мийте се два пъти дневно само с топла вода.
4. Използвайте само ръката си. Не използвайте гъби или ръкавици!
5. Не насочвайте струя с вода директно към влагалището. Водата да тече отгоре надолу, за да предотврати навлизането на бактерии във влагалището.
6. Винаги използвате мека, суха кърпа. Сменяйте я на всеки 2-3 дни и я използвайте само и единствено вие.
7. След посещение на тоалетната, използвайте тоалетната хартия отпред назад, т.е. избърсването да става в посока от вагината към ануса.
8. Памучните дрехи позволяват на кожата да диша. Ежедневно носете памучно бельо, а секси бельото с дантели запазете само за специални вечери. Също така избягвайте носенето на тесни дънки и панталони.
9. Мийте интимните части преди и след полов акт. Освен това, много е важно и вашият партньор да поддържа добра интимна хигиена.
10. Сексът по време на менструация носи повишен риск от развитие на инфекции. Затова, избягвайте го, ако е възможно.
11. Не си позволявайте да останете с една и съща превръзка повече от 4 часа. В такъв случай не само, че няма да се чувствате комфортно, но ще дадете възможност на вредните бактерии да се размножават.
12. Използвайте тампони рядко и ги сменяйте на всеки 2-3 часа. НИКОГА не спете с тампон. Тампоните трябва да се сменят редовно, тъй като могат да причинят инфекции или синдром на токсичен шок, който се смята за потенциална опасност.