ПловдивУтре: 4 декември

Мисия Пловдив

03-12-2013, 18:16

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Какво, къде, кога в Пловдив?

Без особена промяна ще остане времето в Пловдив утре. Отново слънчев, но студен ден ни очаква в сряда. Значителна ще остане облачността над Югоизточна България, а преди обяд на места в низините, котловините и около водните басейни ще има мъгла или ниска облачност. Слаб до умерен вятър от север-североизток все още ще духа в Източните Родопи, Югоизточна България и по Черноморието. Максимални температури, в повечето места,ще са между 3 и 8°.

На 4 декември Православната църква почита Света Варвара. В народните представи Варвара и сестра й Сава, чествана на другия ден, са двете сестри на Свети Никола. От тях Сава е по-добрата, винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри подготвят празника на Св. Никола, затова се казва: "Варвара вари, Сава пече, Никола гости гощава". На този ден жените подготвят обредно вариво, както на Андреевден. За омилостивяване на шарката, вечерта срещу празника за нея се приготвя трапеза или се оставя през нощта медена питка на полица, за да я вземе баба Шарка, да си хапне и да не напада децата. В Западна България със същата цел на кръстопът нечетен брой деца палят огън, сваряват леща в гърне и прескачат три пъти огъня.

Районната колегия на Българския лекарски съюз – Пловдив ще проведе съвместната  си ежемесечна пресконференция със Здравната каса и Районната здравна инспекция от 10.00 ч в сградата на РЗИ на ул. Перущица  № 1. Пресконференцията е ритмична и цели представяне на проблемите пред обществото за изтеклия месец, както и предприемане на стъпки за отстраняването им през следващия.

В Асеновград пък откриват Коледните празненства. По този повод в градинката до кафене "Сабас" ще бъде открит паметник на художника Иван Кирков в 12 часа. Сред поканените са министърът на културата Петър Стоянович и проф. Светлин Русев.

Посланикът на Израел у нас Н.Пр. Шаул Камиса Раз и председателят на фондация “Качество на живот” д-р Невен Енчев ще запалят ритуално свещите на Голяма Ханукия, така както изисква традицията на празника Ханука. Церемонията ще бъде извършена на 4.12.2013 от 17.00 ч. в Рилон център, бул. “Христо Ботев” 92В. Преди това от 16.00 ч. за гостите в лобито е подготвена почерпка и празнична програма.