Енио Мориконе става "Доктор хонорис кауза" на НБУ

Нов български университет ще удостои маестро Енио Мориконе със званието „Доктор хонорис кауза" (почетен професор) на НБУ

Мориконе ще прибави званието към богатата си колекция от престижни отличия на 11 декември.

Тогава, точно в 10.30 часа ще започне официалната церемония в голямата тържествена зала на университета. Професор Людмил Христов ще бъде водещ на събитието, а великият италиански композитор ще произнесе кратка реч за музиката, двигателят на неговия живот.

Маестро Мориконе има изявена и неповторима творческа позиция, създател е на емблематични за световната култура произведения и е пример и вдъхновител на младите поколения творци.

По време на дългата си кариера Енио Мориконе получава множество награди - Златен Лъв и Оскар за цялостно творчество, десет Nastri D’argento, пет награди БАФТА, пет номинации за Оскар, девет David Di Donatello, три награди Златен глобус, една награда Грами и една награда от Европейския филмов фестивал. През 2009 г. френският президент Никола Саркози подписва указ, удостояващ Маестро Мориконе с ранга „Рицар на Ордена на Легиона на Честта”. В звукозаписната област Мориконе е създател на 27 златни албума, 7 платинени, 3 златни плочи и получава наградата “Critica discografica” за музиката от филма  “Il Prato”. Саундтракът към филмите „Добрият, лошият и злият” е от най-новите заглавия в Грами Залата на славата от 2009. През 2010 г. Енио Мориконе е отличен и с музикалната награда „Полар”.

Типично за римския музикант е да смесва класическата музика със звукови експерименти. Той безусловно вярва, че музиката на миналото спокойно може да се зазвучи по нов и авангарден начин, като наложи съвсем нов стил на композиране. Убеден е, че въздействието върху публиката е много по-мощно по този начин. Въздействието върху актьорите също - не веднъж Маестрото композира без да е прочел сценария за конкретния филм по който работи, а режисьорите споделят, че това дава нов тласък и поглед върху първоначалния замисъл.

Нов български университет присъжда званието "Доктор хонорис кауза" на личности с глобални постижения в областта на науката, културата, човешките отношения, към които се причислява и Маестро Енио Мориконе.

Маестро Енио Мориконе пристига у нас за първия си концерт, организиран от Ивент Зона и Радио 1, с екип световно известни изпълнители. В спектакъла ще вземат участие музикантите от хора и оркестъра на Класик ФМ радио и неповторимият музикант Теодосй Спасов.

Церемонията по връчване на почетната степен ще се състои на 11 декември в аулата на Нов български университет, ден след концерта на италианския композитор в зала „Арена Армеец” в София.