Евреите в Пловдив отбелязват Ханука

Мисия Пловдив

04-12-2013, 06:50

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Посланикът на Израел у нас Н.Пр. Шаул Камиса Раз и председателят на фондация “Качество на живот” д-р Невен Енчев ще запалят ритуално свещите на Голяма Ханукия

Посланикът на Израел у нас Н.Пр. Шаул Камиса Раз и председателят на фондация “Качество на живот” д-р Невен Енчев ще запалят ритуално свещите на Голяма Ханукия, така както изисква традицията на празника Ханука. Церемонията ще бъде извършена на 4.12.2013 от 17.00 ч. в Рилон център, бул. “Христо Ботев” 92В. Преди това от 16.00 ч. за гостите в лобито е подготвена почерпка и празнична програма.

Празникът Ханука води началото си от историята за съпротивата срещу опитите за насилствено елинизиране на еврейския народ и въстанието от 164 година преди новото летоброене. Легендата твърди, че когато бунтовниците се подготвяли за ритуала по осветяването на Храма, успели да намерят само една друза (малко съдче, в което се съхранявало миро) с масло, което щяло да стигне само за един ден. С упование в Словото на Господа, те запалили менората и по чудо маслото не свършило. Светилникът продължил да гори през всичките осем дни на празника.

Подобно на християнската Коледа Ханука минава сред евреите за семеен празник. Празникът е особено популярен сред децата, защото получават подаръци и лакомства в продължение на 8 дни. По време на тържествата се изпълняват специални празнични песни. Консумират се предимно ястия, приготвени в растителна мазнина, напомняща за ритуалното масло в Храма. Най-разпространени са картофените палачинки "латкес" и поничките с пълнеж от сладко "суфганиот".

Самата менора е излята от цял къс злато. Според легендата е украсена с цветя, клонки, птици и е неописуема със своята красота.