Възкресяване на нармаг, ексхумация на "Химко" и зелени инвеститори за зелен хайвер

Най-доброто от печата

04-12-2013, 05:55

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това не е виц, а програмата за управление на новата тройна коалиция, която ще ни струва скъпо и прескъпо

От Боровец, където БСП и ДПС си направиха семинар за сближаване, тръгна анекдот, който, без изобщо да е смешен, бързо стана популярен. Авторът на вица - Лютви Местан, ръководител на ДПС, обяви с перверзно чувство за хумор, че в момента България има най-силното правителство в най-новата си история.
Как Местан мери силата и за каква сила говори? Да не би да има предвид

мощта на глупостта, наглостта и демагогията? 

Или става дума за силата, която носи раздаването на порциите, а понякога и отнемането им? Ако наместникът на Ахмед Доган, известен като раздавача на порции, е имал това предвид, тогава е прав. Ами да - през последните дни валят смайващи новини за "обръчите" и за "порциите", ако ползваме речника на почетния председател на ДПС. За разглезените с високи цени соларни и ветрени електроцентрали ще има наказателна такса, за послушните общини - фонд от 500 млн. лева за инвестиции в неясно какво, за хазартния бизнес - по-ниски данъци, за дребните контрабандисти - по-лежерни санкции, за "Химко" - ексхумация срещу 50 млн. лева, даже се заговори за възкресение на нявгашния "Нармаг" - народен магазин само за родни стоки.
Фотосоларите и перките да бъдат наказани с 20-процентно изземване на приходите от продадения ток, поиска "Атака" в Народното събрание и депутатите от БСП и ДПС охотно подкрепиха предложението. Защо 20%, а не 5 или 55% примерно - отговор няма. Точно заради липсата на обосновка за размера съдът вече отмени подобна такса, която бе въведена миналата година - т.нар. цена за достъп, която ВЕИ-тата трябваше да плащат на ЕРП-тата. При това тогава поне ставаше дума за някаква услуга. ВЕИ централите досега напразно настояват да им върнат иззетите им около 300 милиона лева и е вероятно в крайна сметка да се стигне пак до съда.
Но що за такса е това, което днес се предлага? Таксата е заплащане за услуга, а това си е чист данък, който ще влиза в държавната хазна. При това дискриминационен данък, защото искат да го стоварят само на солари и перки, а има и други с луксозни цени. Ако целта е "справедливост" и смаляване на ценовите разлики, защо тогава бащите на идеята пропускат да таксуват приходите на двете американски централи в "Марица-изток" или скъпия ток от когенерацията на "Топлофикация София"?
Най-нелепото е, че 

властта не знае колко пари ще изземе от ВЕИ бизнеса 

и изобщо не е правила оценка за въздействието на санкцията, предложена от "Атака", но я подкрепя. На 27 ноември министърът на финансите Петър Чобанов мигаше на парцали и обясняваше, че е изненадан от идеята, а дни по-късно вече твърдеше, че приходите от таксата ще са бюджетен буфер. Колко дебел ще е този буфер - министърът на финансите все така не знае. Говори се за някакви 160 млн. лв., но и те са сметнати на око.
Ами така утре БСП, ДПС или "Атака" ще потърсят още буфери и може да сложат такса и върху приходите на търговските вериги, вдругиден - на IТ сектора и т.н. "Печалбари" винаги ще се намерят.
На този фон обаче някак не става ясно защо властта е толкова загрижена за рентабилността на хазартния бизнес, та се кани да намали облагането му. Странно е и разнежването на управляващите по адрес на контрабандистите. Финансовото министерство смая тези дни с предложено смекчаване на санкциите за търговията на черно, понеже понякога те били несъизмерими с провинението - например ако митничар спипа кола с празен тайник, не било сигурно, че шофьорът е искал непременно да крие нелегални цигари. Не било честно цяла кола да се конфискува, ако шофьорът е скрил само няколко стека папироси. Затова Министерството на финансите и предлага митничарят да преценява кого как да санкционира във всеки конкретен случай. Ако тези поправки в Закона за митниците минат, ще се развихри такава корупция и ще зейнат такива пробойни в бюджета, че Орешарски и Чобанов ще трябва да търсят още дузина буфери. Положението и в момента не е розово - според последните данни на МФ приходите от акцизи за десетте месеца са по-малки от постъпленията по времето на уволнения уж за лоши резултати Ваньо Танов.
Това правителство 

с лекомислието си поощрява разрастването на армия от искащи

Дори идеята за създаване на търговска верига "Произведено в България" опря до молби и апели за държавна опека - наливане на 200 млн. евро в основите на проекта, поемане на гаранции, даряване на терен за хипермаркета, в който всяка стока ще е нашенска. Идеята, че държавата трябва да помага, се разпространява светкавично. Кога, ако не сега, кой, ако не БСП и ДПС, ще даде. Обаче парите не са на партиите, а са на данъкоплатците. Дълговете също. 
Като издишат откъм мотиви, министрите важно изричат - това ще е буфер в бюджета. Така дори незапочнатият газопровод "Южен поток" в главите на управляващите се превърна в поток от приходи и в този смисъл в буфер за бюджет 2014. Това ще е чудо на чудесата, понеже преди приходите ще има много разходи, а какви и чии пари България ще инвестира в бъдещия международен газопровод, за жалост, изобщо не е ясно.
И както всеки ден носи ново разочарование за управляваните, внезапно Местан метна вица за силната власт. Самозванците от "най-доброто управление" връщат най-лошото на соца в икономиката - грубата и алогична намеса, сляпата вяра, че държавата може да командва пазара.
Така се стигна до поредни протести - на производителите на зелен ток, като чуха, че ги пращат за зелен хайвер. "На срещите ни през последните месеци с управляващите на всички нива бе заявено, че реформи ще се правят в открит диалог и няма да има изненади от днес за утре. Случва се обратното. Начинът на приемане на решението сега е като през септември 2012 г. за налагане на "цена за достъп", но е още по-дискриминационно и незаконно. Сегашните управляващи тогава бяха категорично против такъв подход, а сега го повтарят. Тази санкция засяга интересите и на големи инвеститори като Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие и на 2000 малки и средни фирми в сектора. Тя ще причини фалити и затваряне на производства, закриване на хиляди работни места, влошаване на бизнес климата". Това е ответната реакция на Българската фотоволтаична асоциация, която предупреди, че днес жертви са соларните централи, а утре ще дойде ред на други сектори.
Според депутати и според министрите Стойнев и Чобанов други от ЕС също са прибегнали до рестрикции за ВЕИ-тата. Това е само наполовина вярно. Да, много страни от ЕС се уплашиха от балона и започнаха да орязват привилегиите на новите инвеститори във ВЕИ сектора. България също го прави напоследък - специалните цени за изкупуване на зеления ток намаляват всяка година - но само за новите производители. Единствено Чехия и Гърция решиха да разпрострат рестрикциите и върху старите инвеститори. Миналия месец съдът в Гърция отмени като незаконосъобразен въведения данък върху тока от ВЕИ, като постанови да бъдат върнати всички средства, иззети от централите - между 25 и 42% от приходите им", съобщи фотоволтаичната асоциация. А в Чехия производителите на зелена енергия очакват международният арбитражен съд във Вашингтон скоро да отсъди в тяхна полза по жалбата им срещу ограничителните мерки.
Каквито и да са съображенията на БСП, ДПС и "Атака", таксата за зеления ток е върховна глупост и долен популизъм. И трите партии са наясно, че атаката срещу фотоволтаиците и перките едва ли ще успее - Драгомир Стойнев и Румен Гечев могат да говорят до посиняване за свръхпечалби, но договорите са си договори и трябва да се изпълняват. Ако таксата бъде гласувана, съдът рано или късно ще я отмени. Но пък подкрепилите я политици ще опяват на електората как са направили и невъзможното да свият сърмите на "зелените изедници", обаче Темида, ГЕРБ и международното положение са им попречили. А най-първите инвеститори в соларни и вятърни централи ще продължат да продават електроенергия на гарантираните им от тройната коалиция за 25 години напред лукс цени. 
Управляващите

подценяват ефектите от демагогията си

Цените на тока няма да паднат, електоратът ще си остане беден и недоволен, а всички инвеститори - не само в енергетиката, ще си имат пет наум как в България законите са еднодневки, а договорите не се спазват. Днешната власт и бездруго не се радва на широко одобрение, но с поредните си гафове срива и последните тухлички.
От Боровец се разнесе и вестта за готвеното възкръсване на "Химко". Торовият завод фалира безславно, след като през 90-те години бе източен. После след няколко опита бе приватизиран, смени различни собственици, но подобно на "Кремиковци" не може да изплува и съдът го обяви във фалит. Това се случи след провала на оздравителен план, който предвиждаше борчовете на "Химко" към "Булгаргаз" и НЕК да бъдат намалени наполовина и изплащани след гратисен период. Само че дълговете към "Булгаргаз" и НЕК си останаха непогасени, а сега министър Стойнев предлага "майката" на НЕК - Българският енергиен холдинг, да даде още 50 млн. лева, та "Химко" да заработи.

От кой джоб БЕХ ще извади парите, 

енергийният министър не казва. Впрочем "Атака" има идеи за възкресяване и на "Кремиковци", така че може би това не е последният епизод от този нелеп сериал.
БСП и ДПС си действат по старому, само че не схващат голямата разлика - в предните им властови мандати (от 2001 г. до кризата) ЕС и България бяха в икономически летеж, море от инвестиции прииждаше към страната ни и бюджетът тънеше в охолство и излишъци. Тогава имаше огромни порциони за раздаване. Днес обаче е оскъдица, затова отклоняването и пилеенето на бюджетни пари не може да мине незабелязано.
Вицът на Лютви Местан не е смешен, а разплаква. Ако обещаващите и раздаващите запазят властта и сегашния си курс, обречени сме на познатия сюжет - неплатежоспособна държава с парализирана от погрешни действия икономика и напълно лишена от морал и разум политика.


...................................
АМНЕЗИЯ
Политиците ни бързо забравят неудобните факти. Но архивите са живи и сочат, че истинските виновници за днешната ценова бъркотия със зелената енергетиката са родителите на днешното управление - тройната коалиция и кабинетът "Станишев". С решение от март 2009 г. - месеци преди тогавашните парламентарни избори, ДКЕВР определя специалните цени за изкупуване на слънчев ток на 755 лв./МВтч за фотоволтаици с мощност над 5 кВт, и 823 лв. за фотоволтаици под 5 кВт. 
Специалните цени за фотоволтаиците през 2008-2010 г. 
2008 г. 2009 г. 2010 г.

с мощност до 5 kW 782 823 792,89
с мощност над 5 kW 718 755 728,29

Ето какви привилегии създаде Законът за възобновяемите енергийни източници, обнародван през лятото на 2007 г.: преференциални изкупни цени, многократно надвишаващи пазарните цени на тока; гарантиран 25-годишен период за изкупуване на произведената електроенергия; най-висока изкупна цена за фотоволтаиците; приоритетно финансиране на соларни мощности по Програмата за развитие на селските райони. Всички тези радости за инвеститорите станаха закон, когато управляваха тройната коалиция и кабинетът "Станишев". А днес техните наследници набучват на копие договори, зачеркват закони и заплашват инвеститорите с 20-процентно отнемане на приходите им. Но дали това е същинска атака, или е поредна бутафория за пред електоратите?