Машинно гласуване на евровота догодина

Най-доброто от печата

04-12-2013, 06:10

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Машини ще бъдат поставени в 500 секции, цената на едно устройство е около 1000 лева

За евровота догодина в между 100 и 500 секции експериментално ще има и машинно гласуване. Секциите ще са в райони с различен профил, тип население, като ще остане и хартиената бюлетина. Това съобщи пред журналисти зам.-председателят на парламента Мая Манолова след като тества прототип на машина за гласуване.

За втори път Народното събрание /НС/ бе домакин на такава демонстрация. На нея присъстват и представители на Обществения съвет към временната комисия по изработване на нов Изборен кодекс /ИК/.

Според Манолова, основните критерии, които ще са определящи при избор на фирмата, която ще осъществи машинното гласуване, би трябвало да са простотата на процеса, надеждността на софтуера и цената. Думата ще има възложителят на обществената поръчка, подчерта тя.

Смисълът на такива демонстрации бил и да се засили интересът към предстоящите евроизбори, което да повиши ефективността и легитимността на избраниците в следващия ЕП.

Софтуерът, представен днес, е разработен от IT-фирма специално за България. Той е с отворен код, което означава, че може да бъде тестван от всеки, който прояви интерес.
При гласуването на екрана първоначално се появяват цифри, отговарящи на номера на бюлетините на партиите и коалициите. След избор, следва опция "потвърди" /респективно- назад/, след която на следващ екран се визуализира партийната листа. При предвиден преференциален вот в ИК, гласоподавателят може да избере своя кандидат и да го постави на първо място в нея.

Цената на едно такова устройство зависи от количеството, т.е. в колко секции ще бъдат инсталирани, обясни изпълнителният директор на фирмата Веселин Тодоров. Ако са средно 300 секции, ще излезе около 500 евро /1000 лв./ Ако са повече - цената ще пада.

Сред предимствата на машината е нейната интегрираност . Това означава, че в една кутия е принтерът, компютърът, захранването, карточетецът, памет, тъчскрийн. Сигурността на информацията се гарантира от това, че няма външна връзка и достъп до защитената памет, подчерта Тодоров.

След като избирателят упражни правото си на вот чрез машината, получава бележка /бюлетина/, която излиза под формата на перфорирана лента. Тя, вероятно, ще бъде пускана в отделна урна, където ще се събират бюлетините от машинното гласуване. Предлага се и да се получава разписка, гарантираща, че волята е отразена, при това коректно.