При избори днес: БСП - 96 депутати, ГЕРБ - 74

Животът

04-12-2013, 09:43

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дотук с обещанията! Нито лев за Варна в националния бюджет

Проучването на "Сова Харис" сочи спад в доверието към президента

БСП печели изборите, ако се провеждаха днес, сочи социологическо проучване на агенция „Сова Харис", публикувано във вестник „Преса".

При избори днес социалистите получават 21.3% и ще разполагат с 96 народни представители, а ГЕРБ получава 16.3% ( 74 депутати). Трета партия е ДПС, която ще има в парламента 25 депутати. Останалите парламентарни групи: Реформаторският блок, който получава 19 места; Атака - 12 места и 14 места за „България без цензура".

Социологът Васил Тончев отбелязва, че след изборите на 12 май в България се е установила устойчивост по отношение на електоралните предпочитания. Според него през изминалия шестмесечен период, характеризиращ се с гражданско и политическо недоволство, сме преминали през завършен етап на тази обществена криза.

"Нацията ни продължава да е разделена, но възможностите за диалог останаха открити. Заслуга за това имат и двете страни. Но по мое мнение трябва специално да се отбележи ролята на държавните институции, най-вече на силовите органи, които задържаха обществения ред, без да проявяват насилие. Това бе проява на респект към гражданския елемент в протестите. По тази тънка линия останаха открити възможностите за намиране на допирни точки между исканията на гражданите и държавните институции", отбелязва още Тончев.

Изследването отчита спад от над 3% в подкрепата за ГЕРБ, а БСП е запазила нивото си от октомври. Има повишаване на доверието към ДПС 2.1%, Атака - 1.8% и с 1% повече за Бареков.

По отношение рейтингът на полиците, най-голям отлив на доверие е отчетено при президента Росен Плевнелиев - с 10% (от 35%). Доверието към Борисов е спаднало от 28% на 21%. Отлив има и при Маргарита Попова, Меглена Кунева и Кристалина Георгиева, пише още в анализа си Васил Тонев.

Доверието се е увеличило към премиера Пламен Орешарски ( от 30% до 32%)./News.bg/