Енио Мориконе получава отличието "доктор хонорис кауза" на НБУ

Добрич Лайф

04-12-2013, 10:16

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Награждаването на маестрото ще е на 11 декември

Легендарният Енио Мориконе ще прибави званието към богатата си колекция от престижни отличия на 11 декември. Тогава, точно в 10.30 часа ще започне официалната церемония в голямата тържествена зала на университета. Професор Людмил Христов ще бъде водещ на събитието, а великият италиански композитор ще произнесе кратка реч за музиката, двигателят на неговия живот.

Маестро Мориконе има изявена и неповторима творческа позиция, създател е на емблематични за световната култура произведения и е пример и вдъхновител на младите поколения творци.

По време на дългата си кариера Енио Мориконе получава множество награди - Златен Лъв и Оскар за цялостно творчество, десет Nastri D’argento, пет награди БАФТА, пет номинации за Оскар, девет David Di Donatello, три награди Златен глобус, една награда Грами и една награда от Европейския филмов фестивал. През 2009 г. френският президент Никола Саркози подписва указ, удостояващ Маестро Мориконе с ранга „Рицар на Ордена на Легиона на Честта”. В звукозаписната област Мориконе е създател на 27 златни албума, 7 платинени, 3 златни плочи и получава наградата “Critica discografica” за музиката от филма  “Il Prato”. Саундтракът към филмите „Добрият, лошият и злият” е от най-новите заглавия в Грами Залата на славата от 2009. През 2010 г. Енио Мориконе е отличен и с музикалната награда „Полар”.

Типично за римския музикант е да смесва класическата музика със звукови експерименти. Той безусловно вярва, че музиката на миналото спокойно може да се зазвучи по нов и авангарден начин, като наложи съвсем нов стил на композиране. Убеден е, че въздействието върху публиката е много по-мощно по този начин. Въздействието върху актьорите също - не веднъж Маестрото композира без да е прочел сценария за конкретния филм по който работи, а режисьорите споделят, че това дава нов тласък и поглед върху първоначалния замисъл.

Нов български университет присъжда званието "Доктор хонорис кауза" на личности с глобални постижения в областта на науката, културата, човешките отношения, към които се причислява и Маестро Енио Мориконе.

Маестро Енио Мориконе пристига у нас за първия си концерт, организиран от Ивент Зона и Радио 1, с екип световно известни изпълнители. В спектакъла ще вземат участие музикантите от хора и оркестъра на Класик ФМ радио и неповторимият музикант Теодосий Спасов.