„Златната липа“ отново в Стара Загора догодина!

Стара Загора Лайф

04-12-2013, 11:41

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

В Стара Загора през месец юни 2014 година ще се проведе второто издание на Международния фестивал за ново европейско кино "Златната липа".

Общинската администрация на кмета Живко Тодоров даде „зелена светлина“ на проекта след успешното представяне и интереса на старозагорската публика, която ще може да види най-добрите заглавия на световни имена в седмото изкуство, а прожекциите ще бъдат отново безплатни - в операта, библиотеката, или на открито на обновения античен форум.
Всичко това стана ясно по време на премиерата на документалния филм за първото издание на феста, която се проведе в зала "Петко Р. Славейков" в общината.

Заявката за следващата година направи директорът на фестивала Магдалена Ралчева, която представи визията си за втория форум, заедно с ресорния заместник-кмет Иванка Сотирова.
Лентата пренесе присъстващите в залата във фестивалните дни, придружени от различни културни прояви, дискусии, представяния на книги, незабравими срещи с известни имена в българското и европейското кино. Киноманите успяха да видят наживо режисьора Жан-Паоло Куньо, с чийто филм "Доброто общество" беше открит фестивала, един от актьорите - Маурицио Николози, членовете на международното жури: унгарецът Ласло Ковач, доц. Юрий Дачев, както и цяла плеяда известни български киноартисти - Любен Чаталов, Илка Зафирова, Димо Алексиев, Симеон Лютаков, Ирмена Чичикова и др.

Звезда на феста стана любимката на публиката Мария Статулова, която е първият носител на голямата награда за цялостно творчество „Златната липа“. Тя посади първото дръвче в "Алеята на липите" край оперния театър. Форумът има своето място в културния календар на града и има всички предпоставки да се превърне в истински празник, с потенциал да привлича всяка година много гости и туристи през първия летен месец, коментираха присъстващите в залата.