Детските кухни удрят в грамажа

Проверка показва, че при 39 на сто от детските кухни не се спазват грамажите, от трапезата на малчуганите отсъства и рибата

Отчетени са нарушения при спазването на наредбата за детско хранене в Пловдив и областта. Това обяви директорът на „Профилактика на болестите и промоция на здравето” д-р Галина Карауланова.

Според извършената през последния месец проверка най-честото нарушение е неспазването на грамажите. Д-р Карауланова съобщи, че при 39 на сто от проверените кухни е регистрирано подобно отклонение от нормите. Сериозни нарушения са отчетени и при приготвянето на десертите при най-малките – под 1 година. В една трета от случаите е установено, че те се приготвят с вода вместо с адаптирано мляко, каквато препоръка има.

Друг регистриран пропуск в детските кухни е отсъствието на риба, каквато трябва да има поне веднъж седмично според Наредба 2. Пропуски са отчетени и при приготвянето на месо, като в 15 процента от случаите липсват уреди за смилане на месо.

Двама инспектори на дирекцията са проверили всичките 33 кухни, от които 16 са в Пловдив, а 17 – в областта. Издадени са пет акта за неспазване на нормите, залегнали в Наредба 2. Извършени са проверки и по детските градини, като най-зле е положението в общините Първомай, Родопи и Асеновград. Не по-добра е ситуацията в училищата, според д-р Карауланова. Тук отново най-честото нарушение е липсата на риба поне веднъж седмично, както и намаленото предлагане на плодове и зеленчуци сред учениците.