Старозагорци се представиха на европейски форуми в Страсбург

Мисия

04-12-2013, 12:48

Снимка:

община Стара Загора

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

Проведе се и 11-та среща на Страсбургския клуб от градове

В Страсбург млади участници от различни европейски градове представиха младежки инициативи и прояви в общините за отбелязване Деня на Европа – 9 май. Те демонстрираха знания за Европейския парламент и други европейски институции.

Стара Загора беше представена от Паулина Петрова – активен участник в младежки неправителствени организации в града.
Младежите в Стара Загора в нощта на 9 май осъществиха акция с 27 летящи фенера – символ на 27-те страни-членки на съюза, устремени в общо бъдеще. Събитието в Страсбург се осъществява по проект CT4EU  (Градове за вас, градове за Европа), финансиран от програма Европа за гражданите и общината в града. Проектът е насочен към възстановяване на доверието на гражданите към избраните политици и институциите, включително на европейско ниво. Цели се  насърчаване на демократични практики, засилване съзнанието за европейско гражданство. Срещата в Страсбург беше продължение на дискусиите от м. април т.г. в  Дрезден, на  младежите от градовете партньори по проекта, за обмен на идеи и практики, и за популяризиране на европейското гражданство.
В рамките на проекта премина и поредната 11-та среща на Страсбургския клуб от градове, в която участва Георги Симеонов – директор „Устойчиво развитие и евроинтеграция“ в община Стара Загора. Срещата беше насочена към разширяване на местните демократични практики.
Всички представители участваха и в проведения по същото време Втори Световен форум по демокрация – инициатива на Съвета на Европа, която стартира миналата година, с цел посрещане на предизвикателствата в развитието на демокрацията.