Лекари: Засега грип в България няма!

Мисия Пловдив

04-12-2013, 13:27

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Специалистите очакват грипът да дойде в страната ни най-рано в края на януари

За момента няма увеличение на броя на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в Пловдив и областта. Това обяви днес д-р Радка Пепеланова от дирекция "Надзор на заразните заболявания". По думите й новорегистрираните случаи са 64 на 10 000, което е напълно нормално за сезона.

Според доктор Пепеланова едва когато се достигнат нива от 200 заболели на 10 000 тогава може да се говори за повишаване. Тя уточни, че обичайно грипът връхлита Пловдив чак към средата на февруари и в настоящия етап е много рано да се прогнозира дали тази година ще се стигне до епидемия или градът ни ще се размине както през миналата. По думите на д-р Пепеланова до момента няма изолиран случай на грип, а проби се взимат целогодишно.

Тази сутрин подобна информация изнесе и главният епидемиолог на България д-р Ангел Кунчев. Той обяви, че грип в страната няма, а първите случаи в Европа вече са се появили в Норвегия, Шотландия, Испания и Дания. "Обикновено там вирусът се появява през декември, постепенно грипът идва от запад на изток и обхваща страната към края на януари и началото на февруари", обяви д-р Кунчев.

От Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив изразиха и безпокойството си от хаоса в здравеопазването и липсата на направления за прегледи при специалист на прага на грипния период. Председателят д-р Георги Кръстев за пореден път подчерта, че 2014-та година ще започне със страхотен дефицит заради 20-те процента за октомври и ноември, които ще бъдат изплащани от бюджет 2014. Така се получава парадоксалната ситуация предварително да се залага дефицит в здравния бюджет за догодина. Така, в началото на 2015-та лекарите очакват дефицитът да е двоен, тъй като бюджетът за здравеопазване е като през 2013-та. Д-р Кръстев обяви, че от бранша нямат яснота с какви средства ще започне системата 2014-та година и попита къде са представителите на Здравната каса, за да дадат отговор на тревожните въпроси. „Новата шефка на РЗОК е в болнични, но защо не праща заместниците си”, попита той. Д-р Георги Кръстев призова също така Здравната каса да преразпредели средствата от назначени, но неусвоени направления, които са между 10 - 15%.

Той изрази недоумение и от друг един параметър залегнал в проектобюджета за догодина. В него е планирано да бъдат събрани 15 милиона лева от глоби на лекари. От лекарския съюз искрено са изненадани от тези разчети като не е ясно откъде е сигурно, че тези глоби ще бъдат наложени.