Шестима отнесоха глоби за неявяване в съда

Те трябваше да дадат показания пред магистратите по делото срещу Желязко Желязков от Бургас, който е подсъдим за присвояване на средства от ЕС

Шестима, неявили се свидетели отнесоха глоби от Бургаския окръжен съд. Те трябваше да дадт показания пред магистратите по делото срещу Желязко Желязков от Бургас, който е подсъдим за присвояване на средства от ЕС.

Присвоената сума е в размер на 9 870,01 EUR, или  19 304,04 лв. и представляващи част от първоначално финансиране от 60% по проект за лекарски стаж в Европейския съюз. Парите са били предоставени на Желязков, за да ги управлява, съгласно Договор за отпускане на финансова помощ от дата 01.06.2003 г., сключен между Център за развитие на човешки ресурси, Национална агенция - България на програмата на ЕС за професионално обучение „Леонардо да Винчи” и Сдружение Асоциация „Грижа за здравето”.

Финансовият ресурс е бил изцяло и конкретно предназначен за изпълнение на проекта. Присвоената сума, според тълкуванието на НК е в особено големи размери,  а случаят особено тежък.

На липсващите свидетели по делото  бяха наложени глоби по 100 лв. на всеки от неявилите се днес редовно призовани и указа за следващото съдебно заседание те да представят документи какви са били основанията за отсъствието им.

Окръжните магистрати разпитаха свидетел по делото, ползвал финансиране от програмата за обмяна на опит в германска болница. Съдът изслуша също вещите лица, изготвили две съдебно-счетоводни експертизи, и прие заключенията им.

Делото ще продължи на 26 и 27 февруари 2014 г. със събиране на нови доказателства