Изложба икони за празниците

Заралии

04-12-2013, 14:12

Снимка:

Мария Стефанова

Автор:

Мария Стефанова

Всичко от Автора

На 4 декември в 17,00ч. старозагорският иконописец Недялка Русенова-Ямакова открива поредната си изложба икони.

Тя рисува от над 20 години. Завършила е Художествената академия в София,специалност "Дизайн", а веднага след това записва и "Теология" в Православния факултет на Великотърновския университет. Има множество изложби в България, ходи на поклонения в различни части на света, дарила е икони на не една църква и продължава да рисува. Повечето й икони се изрисувани върху текстил. А в изложбата ще видите и такива, които са нарисувани върху керемида.
Откриването на поредната й изложба икони, съвпада с деня, когато почитаме Св.Варвара- 4 декември. Усмихва се и споделя, че откриването на изложбата (случайно или не) съвпада и с деня на Йоан Дамаскин-покровителят на иконописците.
В галерията на Радио Стара Загора ще видите нейните икони, за които тя казва, че процесът на изработването им е дълъг и е свързан с молитва към съответния светец.
Иконите й са вдъхновени от поклонническите пътувания през годините, като конкретно за иконата на Св.Варвара, която ще видите на централната стена в изложбата, е рисувана преди пътуването на събеседничката ми до Киев през месец октомври тази година. Там се намират мощите на светицата и там е осветила иконата.
Даровитата художничка отбелязва с много вяра, че е важно православните християни да знаят за днешния ден, че Св. Варвара помага в беда, предпазва от внезапни нещастия и смърт. И допълва: "На 4-ти декември също така е и празникът на Св.Йоан Дамаскин-ревностен защитник на православието, на иконопочитанието. Когато се е развихрила иконоборческата ерес, са му отсекли ръката, защото е писал в защита на иконопочитанието и по чудесен начин Света Богородица изцерява ръката му. След пророчески сън, към иконата на Света Богородица, пред която се е молил, Св. Йоан прикрепя една сребърна ръка и оттогава имаме иконата Троеручица. Нейно копие има в Троянския манастир. Знае се, че Св.Йоан Дамаскин прославя Църквата и в множество песни, които е сътворил. По-известен е като певец, прославил Светата Троица и Божията майка със своите ангелогласни песни, които и звучат и до днес в църквите."
Кои са светците, чиито икони са изложени във фоайе-галерията на Радио Стара Загора, ще разберете, ако посетите откриването на изложбата на иконописеца Недялка Русенова-Ямакова, което е с начален час 17,00 на 4 декемрви (сряда).