Бургаски депутат пита Орешарски как научил политическите нагласи в държавния сектор

Той коментира с неясното обяснение, че всеки ден получава много информация като оперативни данни за доноси от други служители

"Откъде разполагате с оперативни данни за политическите нагласи на български граждани, работещи в държавната администрация?".

Този въпрос зададе депутатът от Бургас д-р Галина Милева към премиера Пламен Орешарски.

Тя цитира част от изказване на министър-председателя от официална среща в МС на 15 ноември, когато е заявил, че по отношение на длъжностни лица "има информация, че работят срещу правителството, досега има няколко случая, че тези лица са преки участници в събития пред НС и все още заемат длъжност", посочи Милева.

Тя допълни, че вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев е обявил протестите за незаконни. По време на свикания Консултативен съвет за национална сигурност, той е представил информация за съотношението между спонтанно-протестиращи и мотивирано протестиращи.

Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева допълни, че на служители им е упражняван психологически натиск да напуснат работните си места, записвани са личните им данни, правени списъци с информация къде са пътували през почивните дни. В тази връзка тя попита дали има уволнения в администрацията.

Министър-председателят Пламен Орешарски коментира въпросите с неясното обяснение, че всеки ден получава в кабинета си прекалено много информация като оперативни данни за доноси от други служители.

Той отрече да е получавал информация за оплаквания от служители, върху които да е оказван натиск да напуснат работа, както и да е обсъждал политическите пристрастия на служителите.