Иван и Андрей напускат "Сблъсък"

Изтичат последните телевизионни часове, в които Иван и Андрей ще водят запазената марка, създадена от самите тях преди 14 години

След близо 750 часа в ефир, 500 броя и над 1 200 гости, Иван и Андрей напускат телевизионното предаване.

Първият брой на „Сблъсък” е излъчен през 2000 година в несъществуващата вече телевизия „ДЕН”. Младежкият ентусиазъм събира 5-6 човека в екип, който подготвя всеки следващ брой. Днес, от оригиналния състав и след напускането на Иван и Андрей, остават само главният сценарист Мирон Крумов и режисьорът Валентин Буйлиев. 

„Знаково”, „емблематично”, „скандално”, „първото по рода си”, „легендарно” са само малка част от определенията, които дефинират „Сблъсък” през близо 14-те години съществуване.

„Събуди се рязко, скочи на ринга и нокаутирай врага с думи!” е един от първите слогани на ток-шоуто. Той описва най-точно идеята на предаването, а именно - два отбора от по двама души, спорят един срещу друг по дадена тема. Спорът често се превръща в ожесточена драма, интелигентно наддумване или пък чист сеир. Всичко това, гарнирано с хумора на Иван и Андрей.

През 2001 г. се случва един от най-големите трансферни удари на телевизионния пазар, когато предаването, вече под запазената марка „Сблъсък” се мести в ефира на bTV. За водещите Иван и Андрей следват 8 легендарни години, през които се раждат безброй запомнящи се идеи, фрази, рубрики и герои. „Сблъсък” е предаването, което дава публичност на култовите герои Боби Турбото, Румен Луканов, Културовед Гъмов от „Култура ми Янко”. Несравнимите коментарни рубрики „Звездите ми го говорят”, „Приключенията на интелектуалеца Недялко Ем. Цанев”, „Без зъби”, „WC шоп” забавляват зрителите и до днес. Всяка неделя сутрин тандемът препитва и противопоставя атрактивни политици, артперсони и популярни чешити. Запазена марка на шоуто са чаровните асистентки, чиято мисия е не само да красят екрана. През годините “Сблъсък” се оказва трамплин за Ирен Онтева, Вили Сечкова, Мария Велкова - красавиците, чиито имена българската аудитория научава и запомня именно благодарение на „Сблъсък”.

Още с дебюта си на национален екран „Сблъсък” предизвиква огромен зрителски интерес. Сред редовните и провокативни гости на предаването са куп обществени, арт и политически личности. Интересният и актуален подбор на теми и устати гости се оказва взривоопасна комбинация и Иван и Андрей често не могат да вземат думата.

В дългогодишната история на предаването има два ярки гафа. Една неделна утрин, преди повече от 10 години заради проблем в интеркома в студиото, екипът и участниците така и не разбират, че предаването вече е в ефир. Другият гаф е предаване, което поставя болезнената тема "За или против абортите". На 10-та минута се оказва, че всички участници са на едно и също мнение и просто млъкват. На водещите се налага да запълнят 40-50 минути ефирно време.

Публиката асоциира "Сблъсък" само с Иван и Андрей, но много пъти, по различни причини се е случвало друг да замества емблематичното дуо. На ринга, но не като участници, а като водещи, са стъпвали Витомир Саръиванов, Нана, Станимир Гъмов, Митко Павлов, Светла Петрова. Дългогодишното приятелство извън светлините на прожекторите, за което Иван и Андрей нееднократно разказват, е това, което кара зрителя да повярва и заобича телевизионния тандем. Двамата водещи залагат на непринудено поведение и нестандартен контакт помежду си, гостите и публиката. Екипът на предаването често влиза в кадър. Мирон Крумов е сценарист на „Сблъсък”, още известен и като „Гигантската глава”, която дава небивали астрални прогнози в „Звездите ми го говорят”. Режисьорът Вальо пък, освен че успешно управлява продукцията зад кадър, влиза в ролята на водещ на пародиен телепазарен прозорец в рубриката „WC шоп”.

Настъпва време за промяна и екипът се мести в ефира на „Нова Телевизия”. След няколко години пребиваване в медията, собствено вечерно шоу и редица други телевизионни проекти,  в края на 2012 г. Иван Христов и Андрей Арнаудов – водещи и основатели на продуцентска компания "Междинна станция",         напускат Нова Телевизия. Всеки телевизионен трансфер на продуцентите от „Междинна станция” предизвиква вълнение на пазара. Независимо от това, спазвайки правилата на безкомпромисния професионализъм, днес Иван Христов и Андрей Арнаудов поддържат  благоприятни отношения с ръководствата на всички телевизии.

През февруари 2013, след 4 годишна пауза,  „Сблъсък” се завръща на екран в класическия си вид. Подобреното предаване се излъчва два пъти в седмицата – събота и неделя първоначално от 8 до 9 сутринта, а след лятната пауза началният час е изместен. Всяка събота предаването започва от 11.00ч. и продължава до 12.00ч., а в неделя стартира с половин час по-рано – от 10.30 до 12.00ч.  Неделният „Сблъсък”  започва с интервю преди спора на ринга.  Движейки се в крак с времето и бума на социалните мрежи, екипът на предаването се грижи да генерира съдържание       и за интернет аудиторията си. Характерното за последния сезон с водещи Иван и Андрей е, че дискусиите покриват много по-голям диапазон от сблъсъци и не циклят само в дебрите на политиката. 

Успехът на „Сблъсък” и до днес се дължи на факта, че предаването остава вярно на стила си и не го променя.  Докато суровият телевизионен бизнес кара всички да се стремят да са различни, „Сблъсък”  години наред поднася същия стопроцентов авторски хумор и неподражаеми рубрики.

„Сблъсък” е първото предаване, което научи хората да изразяват свободно различното си мнение на високи децибели, в ефир. След напускането на Иван и Андрей съдбата на предаването остава в ръцете на зрителите.