Институтът по розата вече с директор

Мисия

04-12-2013, 18:10

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

Днес проф. Лилия Кръстева бе въведена на работното си място

Днес проф. Лилия Кръстева, назначена да изпълнява длъжността директор до провеждане на конкурс на Института по розата и етеричните култури в град Казанлък, бе въведена на работното си място.

Областният управител на област Стара Загора Живка Аладжова посети тази сутрин Института по розата и етеричните култури в град Казанлък. Целта на посещението бе среща с работещите и изяснаване на причините за тяхното второ отхвърляне на директорска кандидатура, в  случая на професор Лилия Кръстева.

Входа на Института бе блокиран от неколцина протестиращи против въвеждането в длъжност на проф. Кръстева. Стигнало се е и до полицейска намеса.

"Крайно време е в този институт да се говори за наука, а не да се обслужват интересите на група хора. Недопустимо е научни работници от институт с над сто годишна история да нямат написан нито ред по проблемите, които трябва да изследват. България е правова държава и е недопустимо да не може законно избран директор да стигне до работното си място. Не бива  да се политизира преднамерено подобна ситуация. Директорът на всяко едно учреждение трябва да има шанс да покаже и докаже своите управленски умения", каза пред протестиращите Аладжова.

Преди два дни стана ясно, че за последните пет години от научните работници в института не е разработен нито един научен проект и/или дисертация. Институцията е структурирана към Селскостопанската академия и директорът й трябва да бъде хабилитирано лице, а служителите да правят научни разработки. Това съобщи председателят на земеделската комисия в Народното Събрание Светла Бъчварова. По отношение на напусналите научни работници Бъчварова съобщи, че е провела срещи с тях и е взето решение да бъдат обявени конкурси  и ако се явят, ще имат възможност да продължат своята работа.