Билетът за градски транспорт в София поскъпва

Засега не е ясно колко точно ще бъде новата цена, но увеличението ще е с поне 10 стотинки

Промяната обаче няма да засегне картите за пътуване, възможно е те да поевтинеят, каза зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

Предложенията за промени в тарифната политика за пътуване с градския транспорт ще са ясни през февруари. Те ще бъдат внесени за обсъждане в СОС заедно с доклад за до 100 млн. лв. заем, който ще изтегли Центърът за градска мобилност, за да покрие стари дългове, съобщава "24 часа".
Целта е да стимулираме пътуването с карти за сметка на билетите, посочи Христов. Разработват се нови видове превозни документи, които да са атрактивни, както и карта за туристи, която ще дава намаления за посещение в музеи и галерии. Обмисля се зареждането на карти да става и по интернет.
Засега начинът за изчисление на цената на пътуването няма да се променя. Вариантите за разделяне на града на зони, плащане за пропътувано разстояние или за време, не са удачни.
В пакета от мерки се предвижда повишаване на глобата за пътуване без билет, оптимизиране на линиите на градския транспорт и въвеждане на постоянна контрола във всички крайградски автобуси.