Компютърна игра търси съкровището на Аладжа манастир (видео)

Животът

05-12-2013, 02:37

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тайните на Аладжа манастир

Уредникът на музея Валери Кинов влиза в ролята на духа - пазител Рим Папа

Интерактивна мултимедийна експозиция "Аладжа манастир – история, легенди и загадки" откриха в сградата на музейния комплекс край Варна. Проектът е дело на Асоциация "Шкорпил" по програмата "Варна – територия на творчество". Той е в подкрепа на инициативата "Варна – културна столица на Европа 2019 г."

"Музейната експозиция трябва да образова, но и да развлича", разказа пред Varnautre.bg дългогодишният уредник на музейния комплекс Валери Кинов. "Именно затова технологиите трябва да се използват. С проекта поставихме началото на нещо много интересно", допълни той.

В момента са разработени пет информационни модула с различна тематика. Всеки от тях е на три езика-български, руски и английски. В последствие ще бъдат направени и на други езици. Самите модули представляват 5 различни филмчета с продължителност между 10 и 15 минути. Модулите засягат различна тема и отговарят на различни въпроси за Аладжа манастир. Посетителите на комплекса сами могат да изберат и да стартират желания от тях модул."Този проект е мислен години наред. Програмата е отворена и може да се надгражда и развива. Може да се допълва с 3D анимация, нови подменюта, свързани с култовете към скалните манастири, с отшелничество и исихазма, с култа към скалата. Това един отворен, безкраен проект. 

Може да се разработи компютърна игра,

която да търси съкровището на Аладжа манастир", убеден е Валери Кинов. Така и децата ще бъдат пленени от тайните на скалната монашеска обител.

Кинов не скри, че след повече от 20-години работа като уредник на комплекса, именно загадките на манастира все още са най-интересното за него. Братя Шкорпил записват първите легенди за скалния манастир, възникнал в периода на раннохристиянската епоха. "100 страници в архивите на Карел Шкорпил са посветени само на Аладжа манастир. Половината от тях са за тайните и загадките", казва Кинов. 

Една от легендите на Аладжа манастир е за скрито съкровище

Според нея в скалните лабиринти има 49 подземни галерии, където някога, преди векове, било скрито съкровище. Малко преди Освобождението в монашеската обител се настанил неканен гост. Човекът знаел за легендата и случайно открил входа към подземието с 49-те пещери. Когато решил да влезе при несметното богатство, чутовен глас проехтял в пещерите, а скитникът паднал в несвяст пред желязната порта. Събудил се на сутринта, а джобовете му били пълни със злато.

Духът на древен монах пази скалната обител

Не по-малко любопитство буди легендата за Рим Папа. За митичния покровител на манастира, наричан още Имри Поп (в превод християнски поп) за първи път пишат Братя Шкорпил в своя публикация в известията на Варненското археологическо дружество. Смятаните за основатели на българската археология братя научават за съществуването на  духа пазител от учители в района и стари хора. Рим Папа се появявал най-често през пролетта. Ако тогава някой около манастира ви попита: "Има ли пръчки в Хачуката, раждат ли жените и телят ли се кравите ви?", значи сте видели чудния дух. Щом чуе положителен отговор Рим папа се връща в скалните лабиринти. Някои твърдят, че присъствието му се усеща и през есенните дни.

Самият уредник на музея твърди, че усеща духа на Рим Папа. "Считам го за свой духовен учител и съм убеден, че имам извънсетивни контакти с този магически образ", разказва Кинов. 

Точно поради тази причина Кинов е влязъл в ролята на Рим Папа. Уредникът изиграва митичният образ във видео модулите, от мултимедийната експозиция. Няколко снимачни дни са трябвали на екипа за създаването на кадрите. За тях не е използвана професионална камера, подчерта Кинов. Мултимедията е озвучена с църковна музика, включени са и произведения на големия български композитор Георги Андреев - автор на музиката на спектаклите на Нешка Робева. 

В музикалното оформление и монтажа на най-емблематичния модул - този за легендите е участвал и синът на Валери Кинов - Александър Кинов. "Моята работа по този проект, бяха субтитрите, музикалното оформление и част от монтажа", каза той. Александър Кинов разказа и как екипът е отивал в 4 часа сутрин, с готова камера, за да заснеме кадри с изгрева на Слънцето, необходими за мултимедията. 

Сумата, която е отпуснала община Варна за реализирането на "Аладжа манастир – история, легенди и загадки" е 7 хил. лв. С 2 хил. лв. са участвали от Асоциация "Шкорпил". Според условията на проекта, музейният комплекс е трябвало сам да си осигури техниката за мултимейдийната експозиция. Тя е закупена с дарения на стойност около 6 хил. лв. Даренията са от две варненски и една софийска фирма, уточни уредникът Валери Кинов.