НЕК потъна в дългове

Най-доброто от печата

05-12-2013, 06:26

Снимка:

Надежда Чипева

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Държавната компания не плаща на централи. Основната причина е популисткото сваляне на цените на тока

Националната електрическа компания (НЕК) дължи над 800 млн. лв. за купена от централите електроенергия. Общите задължения към доставчици на държавната фирма са за 965 млн. лв., а за първите десет месеца на годината компанията отчита загуба от 96 млн. лв. Това показва справка, представена във вторник в парламентарната енергийна комисия от представители на НЕК. Компанията работи почти изцяло според регулациите на "независимия" енергиен регулатор и трябва да поддържа ниски цени за тока, както беше наредено от правителството.

Но това означава няколко неща. Първо, цената на тока не може да се поддържа на това равнище (още по-малко да се сваля), без НЕК окончателно да падне жертва на популистките мерки на правителството. Разходите за зелена и кафява енергия рано или късно ще трябва да бъдат отразени в цената на тока, а забавените разплащания с енергийни производители трябва да се отпушат, иначе задлъжнялостта ще се пренесе върху цялата енергийна система. Второ, прогнозираните приходи от 498 млн. лв., които държавата трябваше да осигури от продажба на въглеродни квоти и които трябваше да покрият дефицита, са силно преувеличени. Реално тази година НЕК ще получи 85.6 млн. от тях, а догодина - около 40.3 млн. лв.

Сбърканият модел

Около 95% от дейността на НЕК е в регулирания пазар, който зависи от рамката на ДКЕВР, и от това зависи състоянието на дружеството, обясни Венцислав Марков, който оглавява управление "Регулация, икономика и бюджет" в държавната компания. По думите му НЕК иска да работи повече на свободния пазар и включване на зелените централи в балансирането на енергийната система е стъпка в правилната посока. В момента разходите по покриване на недостига или излишъка на енергия се покриват от НЕК и ЕСО.

"Свалянето на цената на тока с 5% от август ще доведе до загуби на НЕК от 620 млн. лв. за този регулаторен период", предупреди бившият енергиен министър Делян Добрев по време на изслушването.

Кой колко пари очаква

Най-големи са задълженията към американските ТЕЦ "AES Гълъбово" ("Марица-изток 1") и "ContourGlobal Марица-изток 3", както и към фотоволтаичните централи (виж таблицата). В същото време НЕК ще търси около 680 млн. лв. компенсации (т.е. регулаторът да включи тази сума в бъдещата цена на тока). Това на практика е дефицитът от недовзети приходи заради по-ниските цени за бита, определени от регулатора, както и за изкупуване на енергия от възобновяеми източници и когенерации на топлофикациите. Във финансовата дупка са отчетени и близо 200 млн. лв., които държавата електрическа компания търси от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за студен резерв. През август и септември НЕК е платила още 76.8 млн. лв., които не са й признати от ДКЕВР. Тук влизат разходи, които е трябвало да бъдат покрити от продажбата на въглеродни емисии, както и покупката на допълнителен резерв от американските въглищни централи

Финансово все по-зле

Извън дълга към производителите НЕК е дълбоко затънала и към банки, и към БЕХ и други свързани фирми - дължи им съответно 313 млн. и 1.34 млрд. лв. Накратко - държавната компания е финансово все по-зле. Това се признава и от ръководството в отчета към края на септември. "През деветте месеца на 2013 г. дружеството продължава да осъществява дейността си в условия на несигурна икономическа среда, поемайки целия търговски риск и финансов негатив на електроенергийния пазар", се посочва в доклада за дейността към отчета.

Общата ликвидност (краткосрочни активи към краткосрочни пасиви) на дружеството е силно влошена - този показател е 0.381, при положение че международните банки кредиторки изискват той да не е по-нисък от 1.2-1.1. Всичко това означава, че НЕК се намира в състояние на лоша обща ликвидност, са констатациите в отчета. Задълженията към доставчици също растат значително. Едно от заключенията на ръководството в отчета е, че "и през 2013 г. компанията изпитва драстичен недостиг на парични средства и значителни затруднения при погасяване на задълженията си към доставчици".

За ситуацията около НЕК вина имат основно политиците - извън популисткото сваляне на цена на тока през последните години дружеството трябваше да изхарчи и стотици милиони за "Белене" и "Цанков камък". Сега компанията е пред крах, а смислени промени за оздравяване на системата не се обсъждат.

На крачка от разделяне

Пред депутати от ЕСО и НЕК казаха, че са на крачка от фактическото си разделяне, така че да се изпълнят изискванията на европейското законодателство за либерализирани енергийни пазари. НЕК е продала акциите си в ЕСО на БЕХ, съобщи Венцислав Марков. От обяснението му се разбра, че банките - кредитори на НЕК, са уведомени, че преносната мрежа ще мине в активите на ЕСО като независим преносен оператор. Досега тя се използваше като обезпечение по заемите, които НЕК теглеше. И операторът, и електрическата компания са уведомили енергийния регулатор за предстоящото окончателно отделяне, каза изпълнителният директор на ЕСО Валентин Колев.