Голям протест срещу произвола на банките вдигат в Пловдив

"Викът на шараните" ще бъде пред сградата на БНБ в 18.30 часа

Протест срещу произвола на банките и частните съдебни изпълнители вдигат стотици на Никулден - празника на банкера. Той ще е под наслов "Викът на шараните". Недоволството на свещи ще бъде пред сградата на БНБ в Пловдив от 18.30 часа.

Така ще честитим празника на банкерите, каза за Plovdivutre.bg  Малина Несторова от гражданско движение “Национално единство и спасение” /ДНЕС/.

В организацията има постъпили десетки сигнали от ощетени от банки и ЧСИ. Един от най-фрапиращите случай е този на Павел Шаралиев от Сопот. За 5 години той е внесъл в Райфайзенбанк между 250 и 300 хиляди лева /средно по 5000 на месец/. Отпуснали са му 500 000 лева. В момента дължи около 700 000 лева. Няколко живота няма да ми стигнат, за да го изплатя, разказа преди месец Шаралиев. Според експерти в неговия договор с банката има 19 неравноправни клаузи.

От притеснение бащата на Павел умира. Цялата история на младия мъж може да видите ТУК.

От ДНЕС вече са внесли жалба в Европейската комисия срещу чл. 417 от Гражданско-процесуалния кодекс, който касае своеволията на ЧСИ и банки. По думите на Несторова всеки отделен случай на засегнат ще бъде изпращан в Страсбург.