Близо 1,4 милиарда инвестициии за 7 години в Пловдив

Мисия Пловдив

05-12-2013, 12:41

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Кметът каза къде отиват парите

1, 358 млрд. лева са планираните инвестиции по Интегрирания план за градско развитие на Пловдив през следващите 7 години. От тях близо 1 млрд. са очакваните частни , обяви кметът Иван Тотев при представянето на плана.

Парите ще отидат за три градски зони -  социална, публична и икономическа.

87 млн. лева са предвидени за първата, включваща булевардите "Мария Луиза" и "Марица" и социалната зона на бул. "Източен".

Това е зона с тежки градоустройствени проблеми. Там са съсредоточени много от археологическите разкопки, училища, детски градини, компактно е и малцинствено население, посочи зам.-кметът Димитър Кацарски.

91 млн. лева са планирани за Заната за публичност и публичен достъп, съсредоточена около Централна гара.

Направихме проучване и установихме, че близо 2 млн. души влизат оттам. Още повече, че Пловдив е един от градовете с възможности за интегриран тронспорт, което пък ни позволява да участваме в проекти за транспортни връзки.

Планирано е Зоната за икономическо развитие да привлече близо 1 млрд. инвестиции, в по-голямата си част частни.

Сумите са заложени като порект, поясни градоначалникът. Ще използваме европейски средства, частни инвестиции, републиканския и общинския бюджет. Обединяват се всички възможни инвестиции, но не е гарантирано, че всички ще бъдат усвоени. От нас зависи как ще напишем проектите, ще има ли възможност да се намерят изпълнители, посочи още той.