Над 500 показват обичаи, занаяти и танци на фестивал в Карнобат

Туризъм

05-12-2013, 14:01

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Карнобат плаща 1,3 млн. лв. за модерна сграда на администрацията

Поп и рок изпълнители, надсвирване на сватбарски оркестри и т. нар. "street art" в програмата на феста

Около 500 гости, от които 200 души от Гърция, Турция, Македония, Сърбия и евентуално Румъния се очаква да се включат в пилотното издание на Балкански фестивал на изкуствата, които ще се проведе в Карнобат.

През месец юни догодина фестивалът ще предложи на зрителите дефиле на участниците, които ще демонстрират фолклорни практики и обреди. Интерес буди и обявеният "Час по майстория", през който гостите ще покажат уменията си в дърворезба, керамика, тъкачество и ще участват във възстановка на "Карнобатската кукла", т.е ще създадат марионетки. Творбите ще бъдат подредени в инсталация.
По време на фестивалните дни на три отделни сцени ще има изпълнения на фолклорни ансамбли и групи, поп и рок изпълнители, както и много видове танци. Зрителите ще могат да видят наживо и надсвирване на сватбарски оркестри в новия разширен формат на конкурса „С песните на Стайка Гьокова".
Ръководителите на проекта обявиха, че като част от Балканския фестивал ще възстановят и традиционния през вековете "Карнобатски панаир". Проявата ще представи културното многообразие на Балканите и ще се фокусира върху уличното изкуство "street art".
Идеята е да бъде привлечена нова публика от страната и чужбина и да бъдат положени основите на нови партньорства. Мотото на фестивала е "Гостоприемството, топлината на хората и тяхната готовност за диалог и общуване".
Общината официално обяви амбицията си да създаде нова "културна марка" на региона чрез провеждането на феста. Първото издание на проявата е планирано за юни 2014 год, а второто за месец май 2015 год. Събитието ще даде възможност на представители на балканските страни и от други точки на Европа да покажат красотата на своя фолклор, обичаи и изкуства.
"Предизвикателството да бъде организирано и проведено успешно събитие от такъв ранг е много голямо и гарантира, че няма да бъздат допуснати никакви слабости", каза по време на официалното стартиране на проекта кметът Георги Димитров.
Второто издание си поставя за цел да разшири геогарафията на участниците  и да посрещне общо 1000 "артисти", от които 400 от чужбина. Осъществяването на събитието  става възможно след спечелването на проекта „Подготовка и провеждане на иновативно културно събитие „Да съживим традициите в Карнобат” по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. Общата сума на проекта е 523 271. 39 лв.