Нумизматичен салон Стара Загора'2013

Стара Загора Лайф

06-12-2013, 11:57

Снимка:

Регионален исторически музей - Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

На 05.12.2013 г., в малката изложбена зала на РИМ-Стара Загора бе открита изложбата "Нумизматичен салон Стара Загора' 2013".

В навечерието на светлия християнски празник Никулден Регионален исторически музей - Стара Загора по традиция организира нумизматична изложба. Гражданите и гостите на Стара Загора могат да видят част от най-новите постъпления на монети в музея през изминалата година.

Изложбата представя част от монетите, придобити след провеждане на археологически разкопки от РИМ - Стара Загора на територията на резервата „Августа Траяна-Верея-Стара Загора” през 2011 -2013 г. В резултат на проучванията са открити 910 монети на площ от 900 кв м. Изследваните монети дават ценна информация за паричното обръщение на територията на Стара Загора през античността и средновековието. Преобладават централно римските монетни емисии. По-редки са провинциално римските монети на Августа Траяна, Филипопол и Деултум. Монетите потвърждават наличието на парично обръщение в периода от началото на II в. до първото десетилетие на VII в. и липсата на монетна циркулация за периода след 610 г. до средата на X в., което се обяснява с натуралния характер на стопанството.


Представени са интересни монети от дарения и други източници. Сред тях са и няколко фалшиви антични монети.
Изложбата е организирана от уредника в отдел Нумизматика на РИМ-Стара Загора д-р Мариана Минкова.