8 дела за конфискация "висят" в Бургаския окръжен съд

Едно от делата е прекратено, тъй като исковата молба на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е изпратена по подсъдност в Окръжен съд – Хасково

В Окръжен съд – Бургас са висящи 8 дела, образувани по искове на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Окръжен съд – Бургас разглежда като първа инстанция тези граждански дела. Общо 31 подобни дела са били образувани в съда от 2007 г. до момента. От тях окончателно са приключени с влезли в сила решения 13 процеса, информират от пресотдела на съда.

На 5 от висящите дела е даден ход. Другите 3 са на етап размяна на книжа между страните и предстои да влязат в съдебна зала.

Окръжен съд – Бургас е спрял едно дело, до приключване на друг граждански процес за собственост върху недвижим имот, който е включен в мотивираното искане на Комисията.

Едно дело е прекратено, тъй като исковата молба на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е изпратена по подсъдност в Окръжен съд – Хасково.

По жалби на страните на апелативна инстанция са в момента 7 дела, по които Окръжен съд – Бургас е постановил решение. Друго дело, по което има подадена жалба срещу решението на първоинстанционния съд, е оставено без движение до внасяне на дължимата държавна такса.

Окръжен съд – Бургас уточнява, че няма нито едно дело, спряно по причина изчакване на тълкувателно решение на ВКС във връзка с направено от Омбудсмана искане. Той повдигна въпроса за приемане на тълкувателно решение по два въпроса, свързани с наличието на връзката между престъплението, за което е осъдено лицето, срещу което е повдигнат искът, и отнемането на негово имущество, придобито от престъпна дейност.

От Териториалната дирекция на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество в гр. Бургас съобщиха за съда, че са предоставили на Омбудсмана на Република България информация за три техни дела. Две от тях са на ниво Върховен касационен съд. Едно от тези три дела е подсъдно на Окръжен съд – Сливен и Окръжен съд – Бургас няма отношение към него.

Другите две дела са приключени от Окръжен съд – Бургас, с решения, които са обжалвани пред Апелативен съд – Бургас, а впоследствие пред Върховен касационен съд.

Върховният касационен съд е спрял разглеждането на едното дело на основание чл. 292 от Гражданско-процесуалния кодекс: „При противоречиво разрешавани въпроси от Върховния касационен съд съставът предлага на общото събрание да постанови тълкувателно решение, като спира производството по делото.“

            Второто дело било разгледано в открито съдебно заседание на 30.09.2013 г. и е обявено за решаване.