Сбогом на съботниците

Най-доброто от печата

07-12-2013, 08:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Допълнителната почивка ще се приспада от отпуската

Вижда се краят на съботниците. Депутати умуват как законово да се забрани отработването на празничните дни в събота. "До седмица ще излезем с предложения, които да обсъдим с работодатели и синдикати", заяви за "Стандарт" Петър Кънев от БСП. Идеята му е допълнителните дни, които правителството гласува за почивни, да се приспадат от платения годишен отпуск.
"Събота и неделя са за почивка, отработването е смърт за бизнеса", смята Кънев. Причината е, че масово в дните за сливане на празниците се работи само до обяд, а това товари фирмите с повече разходи.
В същото време много дни от платения годишен отпуск изгарят. Причината е, че от 2011 г. бе въведено ограничение за прехвърляне на неизползваната ваканция за следващата година.

В момента Кодексът на труда позволява по лични или производствени причини работещите да прехвърлят само 10 дни от стария си отпуск.
За 2014 г. правителството одобри общо 12 празнични дни. Те щяха да са повече, ако 3 март, 24 май и 22 септември не се падаха през уикенда. Три ще са отработванията в събота - на 10 и 31 май, и на 13 декември. Този календар обаче лесно може да бъде коригиран, ако управляващите договорят със социалните партньори премахването на съботниците. "В повечето страни в Европа, когато се удължават празници, допълнителните дни просто се приспадат от отпуските", посочи Кънев.
БСП обмисля още да премахне за фирмите с до 10 души персонал изискването да правят график на отпуските. Сега всяка фирма трябва да го изготвя до 31 декември на предходната година.