Клинтън пренебрегна Петър Стоянов заради осъдения му спонсор?

Американският експрезидент демонстративно отказа да отиде на годишната среща на фондацията на нашия екс държавен глава "Център за глобален диалог и сътрудничество" във Виена. Фондацията цели "окуражването на комуникацията между бизнеса и политиците на глобално и регионално ниво". Tясното сътрудничество между Стоянов със Стамен Станчев не се понравило на Клинтън, твърди австрийският вестник "Ди пресе". Българският консултант Станчев получи на 3 декември най-тежка присъда по т.нар. дело за "стратегическите приватизации" в Румъния и беше осъден на 11 години затвор за шпионаж и на 4 години и 10 месеца за създаване и съдействие на престъпна група.

Очевидно американските служби са спрели участието на Бил Клинтън", спред публикация в "Ди пресе". Вместо да отиде на галавечерята, Клинтън се срещнал с американския посланик в Австрия Алекса Веснер. Късно вечерта тя пуснала своя снимка с Клинтън в Туитър, "за да разсее съмненията, че той има здравословни проблеми", допълва австрийското издание.

През май 2011 г. Бил Клинтън получава годишната награда на организацията. Той трябваше да бъде гост и на тазгодишната среща във Виена. Ден преди тя да се състои обаче, генералният секретар на фондацията Стамен Станчев е осъден в Румъния. Според румънския твърди, че той е консултирал приватизацията на румънски държавни предприятия в своя изгода. През 2005 г. е основал консултантска група, чрез която се е сдобивал със секретна информация от румънски министерства. В скандала са замесени икономическият министър Кодруц Шереш и министърът на комуникациите Жолт Над, които впоследствие подадоха оставка, пише още "Ди пресе".

В сайта на неправителствената организация Станчев е представен като съветник на световноизвестни компании като Credit Suisse Bank London, STRABAG, OMV,

CEZ, Dogan HoldingTurkey, SKODA.

Вечерта демократът се качил на самолета и отпътувал обратно за САЩ. За да замаже гафа бившият шеф на НАТО за Европа Уесли Кларк се обърнал към гостите с думите "Бил Клинтън за съжаление не може да изпълни обещанието си". Междувременно "Центърът за глобален диалог и сътрудничество" връчи награди на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, на Феликс Баумгартнер, на петролния магнат и милиардер Михаил Гуцериев и на автократичния казахски президент Нурсултан Назърбаев", допълва "Ди пресе".

Скандалът обаче не повлия Жозе Барозу от получаването на годишния приз на фондацията.