София и Лондон ще обменят опит за развитие на метрото

София и Лондон ще си сътрудничат с експертна помощ за метрото по отношение на системите за сигурност, безопасност и транспортна автоматика. Ще има и обмяна на опит относно методите за строителство, а също така и за самата експлоатация на подземните железници. Това стана ясно по време на среща между кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова и  изпълнителния директор на лондонското метро Майк Браун. Сътрудничество ще има и в областта на системата за таксуване на пътници и в нормативната уредба като стандарти за експлоатация. На срещата присъстваха заместник-кметовете на София Любомир Христов и Дончо Барбалов и изпълнителният директор на столичния „Метрополитен” ЕАД инж. Стоян Братоев.

„Важно е да попием от опита на Лондон в насока управление, експлоатация, както и допълнителните мерки за безопасност на хората. През последните години благодарение на европейското финансиране имаме възможност да изграждаме подземната железница по-бързо“, каза кметът Фандъкова. „Сега темпът на строителството му е средно около 4 км годишно, за сравнение – първите 8 км са построени за 23 години“, допълни още тя. Майк Браун посочи, че има възможност за близко партньорство между метрополитените на двете столици.

Лондон има подземна железница от 150 години, а станциите са 283. От тях 68 разполагат със съоръжения за достъпност на хора с увреждания. И днес продължава разширението на метрополитена в британската столица и неговото модернизиране. По думите на Майк Браун в София е направено много по отношение на достъпността.

Веднага след срещата с кмета на Столичната община беше проведено и честване на 150-ата годишнина на метрото в Лондон. Пред гостите на събитието Майк Браун и инж. Братоев представиха подземните железници в двете столици. Изпълнителният директор на лондонското метро разказа и за различните аспекти на своята работа. Домакин на събитието беше временно изпълняващият длъжността посланик на Великобритания в България Катрин Барбър.

„Радвам се, че мога да споделя с българските гости 150-ата годишнина от откриването на метрото в Лондон. Още по-щастлива съм от факта, че това честване ще спомогне и за създаването на отлична комуникация между изпълнителните директори на двете подземни железници“, заяви Барбър.

„Презентациите бяха изключително полезни не само за нас, но и за представителите на строителните фирми, които присъстваха на срещата. За метрото в София мога да кажа, че съм изключително доволна от постигнатото през последните години. Самата аз живея близо до НДК и всекидневно използвам подземната железница, която е много удобна“, добави тя.

„Сигурна съм, че тази среща ще спомогне за създаването на дългогодишни връзки и едно бъдещо партньорство между българските компании и „Метрополитен”, Лондон. Посолството на Великобритания ще помага с всички сили това да е началото на перфектно сътрудничество“, подчерта временно изпълняващият длъжността посланик на Великобритания в България Катрин Барбър.

Днес лондонското метро е второто по големина в света след това в Шанхай и продължава да се разраства. В момента се строи линия в посока изток-запад, наречена Crossrail. Тя трябва да бъде по-голяма и по-удобна, а откриването й е планирано за 2018 г.