На Никулден - шараните пропищяха срещу банковия произвол

Мисия Добрич

07-12-2013, 19:10

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Протест „Викът на шараните” се проведе в Добрич

Протест срещу банковия произвол под надслов "Викът на шараните!", организираха в Добрич от Гражданско сдружение „Днес”. Група протестиращи се събраха пред сградата на Областна управа на професионалния празник на банкерите, 6 декември, за да насочат общественото внимание към положението, в което изпадат длъжниците на банките. Протестиращите настояват за промяна на чл. 417 от Гражданския процесуален кодекс /ГПК/ и свързаните с него разпоредби.

Чрез прилагането на този текст в нашето законодателство се нарушава правото на защита на длъжниците, посочи общинският координатор на движението Даниел Алексиев, цитиран от Дарик. По думите му в момента по възможно най-бързия начин се изкарва изпълнителен лист и длъжниците остават в невъзможност да поемат ежедневните си нужди.

В приемните на ДНЕС пристигали многобройни сигнали от потърпевши, чиито заплати, а дори майчински и социални помощи са били запорирани. От сдружението настояват, ако кредитът е станал предсрочно изискуем, да има процедура, която да дава възможност на длъжника да се защити.

Протестът е под наслов „Викът на шараните”, но все пак се надяваме да ни чуят, отбеляза Алексиев. „Избрахме да се съберем пред Областна администрация като най-висшата държавна структура в Добрич.
От движението настояват още за въвеждане на обжалваемост пред съд на действията и бездействията на съдебните изпълнители, включително на оценката на имуществото, което се изкарва на публична продан.

Иска се и промяна на Тарифата към закона за частните съдебни изпълнители, като се предлага много от таксите да отпаднат, а други да бъдат значително редуцирани.