На 15 януари решават за проблемите на МБАЛ- Бургас

Мисия Бургас

08-12-2013, 06:20

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Клинични пътеки за спешни случаи надвишават лимитите за МБАЛ - Бургас

9 млн. лева са просрочените задължения на болницата

На 15 януари ще бъдат взети решения за разрешаване на проблемите на МБАЛ- Бургас. Това съобщи Павел Маринов, областен управител на Бургас. През седмицата беше проведена среща в Областна управа с бургаски депутати от БСП, ДПС и ГЕРБ по повод проблемите на здравеопазването в областта и в частност на МБАЛ- Бургас.

Целта на срещата бе да се постигне единомислие по въпросите на здравеопазването и на начина на ръководство на МБАЛ- Бургас. Д-р Миразчийски е представил подробен доклад за състоянието на лечебното заведени, предаде радио "Фокус".

"Д-р Миразчийски представи финансовото организационно и технологично обновление на болницата. Подробно изложи стари задължения, от къде идват, структурата на задълженията и начина, по който смята, че ще се оправят. Описа загубите на болницата от дейността благодарение, на които се трупа този дълг. Говори също и за инвестиционните изисквания за технологичното обновление на болницата, за новите отделения. Всичко това ще продължи до 15 януари, когато прокуристът ще направи предложения чрез разчети за това как да бъдат решение тези въпроси", каза Маринов.

Областният управител разчита на здравните експерти за разрешаване на проблемите на лечебното заведение. Идеята е да се вземе колективно политическо решение.

"Ние трябва да консолидираме мненията по отношение на основните задачи на болницата и да нямаме спорове по този въпрос. След това ще бъде лесно на експертите да изпълнят взетите решения, за да може да са сигурни в резултата", категоричен бе Маринов. По думите му по време на срещата е нямало разногласия.

9 млн. лева са просрочените задължения на МБАЛ- Бургас

Основният проблем на МБАЛ- Бургас са натрупаните парични задължения през годините. Дългът на лечебното заведение от 2000 година до сега е в размер на 9 млн. лева към доставчици на медикаменти и консумативи.

"Малко по малко с общи усилия и добро ръководство се надявам да се оправят нещата. В момента бургаската болница стои много добре на пазара за медицински услуги в региона. Предстои да направим някои нови проекти, които да развият още повече дейността в Бургас. Такъв е проектът за разкриването на нови шокови зали в спешното отделение. Друг проект е за отделението по трансфузионна хематология. То трябва да отговаря на всички европейски стандарти", каза д-р Бойко Миразчийски, прокурист на МБАЛ- Бургас.

Той обясни, че към момента се разработва проект за подобряване на условията и обслужването на родилките и на децата в неонатология. Работи се и за развиване на дейността в съдовата хирургия.

"Ние имаме разкрито отделение по съдова хирургия преди 3 години. В момента нивото на съдовата хирургия в болницата е добро, но за да можем да затворим целия цикъл на дейност в областта на съдовата хирургия, трябва да се закупи апарат за ангиография. Ние оборудваме отделна операционна за съдова хирургия. За нея трябва да се закупи нова операционна маса, лампа, анестезиологичен апарат. Още с настъпването на новата година започваме да работим по набавянето на тези апарати", категорично заяви д-р Миразчийски.

Болницата обслужва гражданите не само от Бургас, но и от целия регион. През летния период населението нараства до 4 пъти. По думите му работата на лекарите нараства значително. Независимо от това, че в Бургас има много частни болници, МБАЛ поема основно спешните случаи. Около 80% от дейността през лятото е по спешност.

На въпрос добро ли е заплащането на лекарите в спешното отделение на болницата той каза, че заплатите там са добри в сравнение със заплатите, които се получават в болницата. Прокуристът добави още, че има липса на кадри.

"Това се дължи на изтичането на кадри в чужбина. Също така и на ограничения брой новозавършващи медицина студенти, както и на трудността при започване на специализация. Ние сме единствената болница в региона, която поддържа спешност 24 часа и имаме екипи по всички специалности.

При нас има постоянно текучество на кадри. Колкото са напуснали, толкова са и постъпили на работа. За тази година нямаме по-голям процент напуснали колеги, отколкото други години. При 1048 служители ние имаме само 23 свободни работни места", каза д-р Миразчийски. Ръководството на МБАЛ- Бургас със съдействието на общината и на Областна управа подготвя коледно тържество за най-малки пациенти, настанени в детското отделение. То ще се проведе на 18 декември от 10 часа в болницата. Тогава ще дойде дядо Коледа, който ще раздаде подаръци на малчуганите.