Киев се готви за мащабен протест, възможни са провокации

Днес в украинската столица Киев ще се проведе поредният антиправителствен протест. Организаторите се надяват в демонстрацията да се включат 1 милион души след новината от съботния ден за тайни преговори за митнически съюз между Русия и Украйна, въпреки че тя беше опровергана.

Властите в Украйна смятат да използват провокатори, за да се стигне до сблъсъци по време на готвения мащабен протест на площад „Независимост", предупреди опозиционна партия „Баткивщина" на бившия премиер Юлия Тимошенко. Според опозицията чрез 1000 души управляващите ще създадат ситуация за обявяване на извънредно положение. „Предупреждаваме правителството, че знаем за тези планове. Обръщаме се към хората на площад „Независимост" с молба да бъдат бдителни", се посочва в изявление на партията.

Днешният протест може да се окаже най-многобройният от Оранжевата революция през 2004 година.Протестите в Киев продължават вече повече от половин месец с искане за оставката на правителството, предсрочни президентски и парламентарни избори.