"Шеврон" продължава проучването за шистов газ в Румъния въпреки протестите

Животът

09-12-2013, 00:10

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Добричлии подкрепят румънци в борбата срещу Шеврон /СНИМКИ/

Американската петролна компания „Шеврон” поднови проучванията за шистов газ в Източна Румъния, които в събота бяха прекратени заради бурен протест на стотици противници на добива на газ. „Шеврон” съобщи, че част от оборудването му е било повредено, след като протестиращите разрушиха загражденията около сондата в градчето Пунджещ, пише EkipNews.bg.
В неделя от компанията „Шеврон” публикуваха съобщение, в което се уточнява, че подновяват дейността си, не защото не зачитат правото на хората да изразяват своето мнение, а защото според тях това трябва да става в рамките на закона. В събота около 300 полицаи от силите за борба с безредиците бяха изпратени в Пунджещ, на 340 километра североизточно от Букурещ, за да се опитат да попречат на демонстрантите, главно местни жители, да навлязат в обекта на Шеврон. Някои от протестиращите обаче успяха да съборят загражденията.

Хиляди хора протестираха в последните месеци из цяла Румъния срещу плановете на правителството за добив на шистов газ и за откриване на златна мина в Трансилвания.

Неотдавна от ЕК заявиха, че Европа се нуждае от нова енергийна политика. Според еврокомисари Старият континент е изправен пред системен индустриален геноцид. Причина за това е залагането на възобновяеми източници. По думите на представители от Брюксел те вдигат разходите за електроенергия до несъстоятелни равнища, а Европа губи позиции в енергийния сектор. Основно предизвикателство пред Европа е конкуренцията на американската шистова революция. Именно добивът на шистов газ отвъд Океана понижи цените на природния газ с 80 на сто, коментираха още от ЕК