Само един на всеки петима роми у нас има работа

Най-доброто от печата

09-12-2013, 06:22

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Държавата губи 700 млн. лева всяка година заради неграмотността на ромите

Едва 19,7% от всички роми в България имат работа по данни от последното преброяване на населението от 2011 г. За сравнение през 80-те години на миналия век делът на работещите сред това население е бил 84 на сто. Това стана ясно по време на международна конференция в София за положението на ромите в целия Европейски съюз и в България, организирана от фондация "Бузлуджа".

От изнесените данни стана ясно още, че през 80-те години ромите са работили в сферата на промишлеността и земеделието, а сега най-често си намират работа като хигиенисти.
Два пъти повече са безработните висшисти роми. В същото време едва 0,3 на сто от тях стават студенти.

За първи сериозен срив в ромската заетост е регистриран през 1992 г., когато 47% от тях са заявили, че имат работа. През 2001 г. вече само 17,9 на сто от тях са работили. 

"Най-голямата пречка за намиране на работа за ромите е еднаква с тази и за всички български граждани - просто липсват работни места в условията на криза. Едва на второ място идва дискриминацията, когато работодателят се отказва от кандидата заради цвета на кожата и на трето място е ниската квалификация на хората, които се самоопределят като роми", коментира пред "Труд" председателят на Сдружение "Солидарна България" Ваня Григорова.

Многократно през лятото от Съюза на градинарите в България например възразиха срещу решението на социалното ведомство да извади от схемите за алтернативна заетост работата на полето.

"Недопустимо е безработните да се ангажират по паркове и градинки, а да не им се предлага опция да работят на полето или в оранжериите, където да им се и доплаща", посочиха от съюза. Оттам не крият, че по-голямата част от работниците са били именно от малцинствата.

Държавата губи 700 млн. лева всяка година заради неграмотността на ромите и съответно заради високата безработица сред тях. Сметката направи преди време постоянният представител на Световната банка в България Маркус Репник. Той се мотивира, че ромите пропускат потенциален доход от 5000 лева годишно на човек заради ниското си образование.