Бетон Незаконните строежи - между багерите и амнистията

Най-доброто от печата

09-12-2013, 06:34

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Съдът играе специална роля в битката за спазване на правилата, в резултат на което нарушителите се разделят на хитреци и балъци

Хеликоптери кръжат над имения с басейни и барбекюта. Затворници "акостират" с лодки на брега. Багери разбиват с гръм и трясък вили край язовири. Това не са сцени от екшън филм, а мигове от опитите на държавата да се справи с незаконното строителство. Като управляващи ГЕРБ обявиха, че войната с незаконните строежи им е приоритет. Резултатите днес са спорни - не само защото не станахме свидетели на изчезването на нито един хотел на брега например, но и заради странни съдебни процедури, които блокират дейността на държавния строителен контрол. 

Властта обаче се смени, приоритетите са други и май няма да гледаме дори ефектни филмови сцени. Коалицията БСП/ДПС иска амнистия за незаконните строежи и предлага контролните органи да наблегнат на превенцията - тоест да сменят багерите с химикалки. Първият лош сигнал бе идеята арх. Калин Тихолов да стане министър, отговарящ за справянето със строителните безобразия. "Подробните устройствени планове на всички крайморски общини се правят от ЕТ "Архитект Калин Тихолов" и ще е интересно дали прокуратурата ще провери това съвпадение", обяви в началото на годината тогавашният регионален министър Лиляна Павлова в разгара на скандала "Дюнигейт". Прокуратурата така и не прояви интерес, а 5 месеца по-късно Тихолов стана министър в кабинета на Орешарски, макар и само за една нощ. 

Кампанията на ГЕРБ срещу незаконните строежи преди 3-4 години запомнихме с няколко емблематични акции на ДНСК и регионалните министри Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова: Веселото село около язовир "Ивайловград" и лъскавите вили около "Искър", незаконните пристройки в Стария Несебър, "Златна перла" в парк "Странджа". Какво се случи и какво остана от тях? 

Село Ставри Димитрово, Ивайловградско, доби светкавична популярност с вилата "Министерство на веселбата" преди няколко години. Днес там има една билярдна маса и строителни останки. Собствениците - братята Павлин и Николай Паришеви, бивши митничари, сами са бутнали своето "министерство". И до днес обаче стои построеният от тях параклис със запазените иконописи и иконите на светците Павел и Николай. Взели са само кръста и камбаната. Нито собствениците, нито строителните органи не искат да го съборят. От община Любимец обясняват, че има идея да преместят параклиса другаде. Някой ден. 



Митничарското село днес е призрачно 



заради камарите строителни отпадъци. Повечето сгради са бутнати от строителните органи, защото са правени от "неизвестен извършител". Руините са останали, защото няма собственици, които да разчистят. А както обясняват от кметството, наблизо няма площадка за строителни отпадъци, а и да имаше, превозването би струвало твърде скъпо. "Малка община сме, не можем да си позволим да ги разчистим. Кметът щеше да пише писмо до държавните власти да ни помогнат, но не знам да има нещо", обяснява служител от строителния контрол в общината. 

По данни на Регионалната дирекция за национален строителен контрол днес на територията на яз. "Ивайловград" са установени 169 незаконни постройки, за които има заповеди за премахване. 150 от тях вече са бутнати. За 5 постройки съдът е преценил, че са легални, въпреки че строителството в чашката на язовирите е забранено по закон. 4 от заповедите на РДНСК все още са в съда. За други 10 тече конкурс за фирма, която да ги събори. Руините и от тях ще си останат - като тръни сред живописната природа. 

По-близо до София съдът се оказва по-благосклонен към нарушителите. Около язовир "Искър" ДНСК издава 114 заповеди за премахване на незаконни постройки. Съдът отменя 32 от тях. За 6 все още няма решение, 50 са бутнати. Събарянето на една сграда е спряно от съда, а на друга чака да спадне високото ниво на "Искър". По останалите влезли в сила заповеди - за 24 постройки, още няма избрани фирми разрушители. Проверките установиха незаконните строежи в района през далечната 2006 г. Заповедите за премахване влизат в сила от 2008 г. до 2010 г. В края на 2013 г. все още тук се пъчат незаконни вили като доказателство за двойния аршин на Темида. 



Хеликоптерите на НАП, 



които кръжаха пред тузарските квартали на столицата, заснеха десетки луксозни къщи, обитавани, но невъведени в експлоатация, чиито собственици не плащаха и данъци. Днес според главния архитект Петър Диков всички заснети тогава палати са регистрирани и притежателите им би трябвало да плащат данъците си. 

През лятото на 2012 г. приключи и дългогодишната драма с комплекс "Златна перла" във Варвара - община Царево. Една част от десетте незаконни сгради бяха бутнати от РДНСК под зоркия поглед на министъра, собственикът доброволно премахна другите, а после сам разчисти и озелени терена, който е част от парк "Странджа". Строителните материали пък отидоха за строеж на път в общината. Но ето че се задават нови черни облаци. Теренът е частен, а според общия устройствен план на община Царево е предвиден за застрояване заедно с цяла част от парк "Странджа". Планът, изработен от неуморния арх. Тихолов, стана причина Брюксел да заведе наказателна процедура срещу България. И макар че през юни тази година Върховният административен съд го отмени, регионалното министерство, което преди се бореше срещу незаконния комплекс "Златна перла", обжалва решението на ВАС. Общинският съвет в Царево също. Абсурдно е как две институции - на държавната и на местната власт - бранят бетона в природния парк на фона на дългогодишната борба с комплекса. "Ако планът влезе в сила, там (на мястото на "Златна перла" - б.а.) отново ще може да се строи, а Брюксел веднага ще стартира отново наказателна процедура", коментира екологът Тома Белев. Белев не проумява как е приет планът, при положение че не са решени въпросите с осигуряването на ток и вода в тази територия. Сега на ход е съдът. 



Малко по на север по Черноморието 



преди три години също се разигра екшън с незаконни строежи. В Стария град на Несебър по море бяха докарани затворници като работна ръка по събарянето, а местните се опитаха да ги спрат с жива верига откъм сушата и дори поискаха да се извади градчето от списъка с културно наследство на ЮНЕСКО. В Стария град, където бяха установени 41 незаконни обекта, днес само 12 са премахнати. Съдът е отменил 6 решения за събаряне, 11 са в процедура по обжалване. Всъщност след затворническия "десант" преди три години има точно пет съборени надстройки на къщи и два магазина. Местните собственици, обединени в сдружение "Стария Несебър", днес чакат новите правила за управление на градчето в плана, който културното министерство и общината изработват. Той трябва да бъде приет до февруари 2015 г. "Искаме да е ясно какво можем и какво не, защото в момента преценката е субективна - на една и съща улица може едната къща да е на 4 етажа, а другата - не. Хотелите ги строят високи по 3-4 етажа, а ние не можем. Тези двойни стандарти създават напрежение у хората. Пак се говори за изваждане на Стария град от списъка на Юнеско", обяснява Ивайло Ляхчев от "Стария Несебър". Местните просто искат да могат да строят - "не дворци, а по 1.5 метра мансарден етаж, за да има къде да живеем". Но това би заплашило облика на Месемврия. Собствениците настояват за "баланс на интересите" и вече са събрали 100 подписа против "начина, по който се изготвя от МК без тяхно участие планът". 

Друг морски сюжет - с рибарските постройки в местността Ченгене скеле край Бургас, накара управляващите да предложат изцяло нова философия за "справяне" с проблема - пълна амнистия за престъпилите закона, ако незаконният строеж е единствено и постоянно жилище. В Ченгене скеле са издадени 248 заповеди за премахване и 241 са влезли в сила. 108 постройки вече ги няма. Една е бутната през юли тази година, когато БСП заговориха за амнистия, но заради обществения шум отложиха идеята си. Сега е период на изчакване, но философията на борбата с незаконното строителство вече ще е друга. Това накара експерти да обобщят, че заради няколко хиляди собственици с незаконни имоти стотиците, съобразили се със закона, ще изглеждат балъци.



Темида като съучастник в бетонирането на природата



България е доказан прахосник, който не умее нито да ползва, нито да опазва своите богатства. Вече десетилетия спасяването на природните ни ценности е почти невъзможна мисия, защото срещу нея неуморно работят партийни обръчи, обикновени тарикати, безотговорни политици, корумпирани чиновници и съдебна система, която все повече губи доверието на обществото заради странните си решения.

Напразно природозащитниците вдигат лозунги "Долу ръцете от морето", "Иракли е за народа", "Природа, а не бетон", "Пирин не е баница". Когато обаче стане много напечено или наближават избори, партиите имитират загриженост. Така БСП отвори фабриката за обещания и се обяви за спешно създаване на национален парк "Българско Черноморие" със свръхспециален статут, така че багер да не припарва до плажовете. По случая с десетките нарушения на концесионера "Юлен" в уж защитения парк "Пирин" също се заредиха обещания за мерки. Експертни работни групи трябваше да разнищят проблемите и да предложат решения. Доклади има, а какво пише в тях, обществото не знае, понеже се чакали още експерти. Междувременно излезе доклад на Сметната палата, който потвърди, че държавата е проспала незаконното разширяване на ски зоната в Банско. Това не смути сегашното ръководство на Министерството на околната среда и водите, което готви актуализация на 30-годишния кoнцесионен договор с "Юлен".



Идеята за парк "Българско Черноморие" е забравена



Най-лошото е, че терминаторите на природата и изпълнителната власт се оказват в опасна симбиоза, а много често в този съюз се включва и съдебната власт.

Излиза, че именно съдилищата бетонират вредни за природата и заобикалящи законите инвестиционни проекти. Точно те разрешават строителството на Иракли или узаконяват незаконния лифт "Платото" в Банско. Всички тези нагли решения по невралгични казуси се взимат в сложна политическа ситуация и огромно обществено недоверие към повечето институции. 

"Присъдата" за Иракли е от 14 ноември т.г. Тогава излезе последното решение на съда, което позволява там да се строи. Първият сигнал срещу застрояването бе даден от гражданската група "Да спасим Иракли" в началото на тази година, Тогава групата алармира, че са заплашени защитени зони от "Натура 2000" с уникални растения от Червената книга на България и пряко защитени от Закона за биоразнообразието. Бургаският административен съд обаче не видя нищо нередно в построяването на ваканционно селище в местността Кладери върху три имота на терен от над 26 000 кв. м. Проектът получи и положителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). "Екоаргументът" на бившия екоминистър Нона Караджова бе, че теренът си е застроен още от времето на БКП с пионерски лагер и почивна станция. 

В началото на годината тогавашният регионален министър Лиляна Павлова все пак стопира проекта. Самата тя обясни, че проектът не се развива според разрешителното, което било установено при проверка от регионалната ДНСК. От строителния надзор тогава обясниха, че в единия имот се строят 14 къщи и 3 склада вместо 12 къщи, бар и басейн, а в другия - 14 къщи, ресторант, спа комплекс, открит басейн и рецепция вместо 8 еднофамилни къщи, резиденция с 8 стаи и 6 апартамента с подземен гараж, басейн, ресторант, спа център, механа и плажен бар, както е по разрешение. Инвеститорите са "Емона 2000" и "Дарс инвест". РДНСК-Бургас издаде две заповеди за спиране на всички строителни монтажни работи, но инвеститорите ги обжалваха в съда и тръгнаха две дела. От ДНСК обясниха пред "Сега", че едното дело още не е приключило, но по другото вече има окончателно решение на съда и то е, че заповедта на РДНС за спиране на строежа е нищожна. Решението не подлежи на обжалване, а РДНСК дори е осъдена да плати разноските по делото - 2733 лв.

Още по-абсурден е случаят с лифта "Платото" в Банско. С подписа на ексминистър Нона Караджова бе дадена зелена светлина за подмяна на влек с 4-седалков лифт без задължителната оценка за въздействие. Оказа се, че дългият повече от километър лифт финтира два закона - за околната среда и за защитените територии, а освен това заобикаля Плана за управление на Пирин. Това разрешение бе атакувано от Асоциацията на парковете в България, но тричленка на Върховния административен съд (ВАС) не намери нищо нередно. После 5-членен състав все пак отмени заповедта. Концесионерът обаче обжалва това решение чрез мажоритарния си собственик "Маренго трейдинг", регистрирана в Кипър офшорка. Така се стигна до нов обрат - седемчленен състав с председател Боян Магдалинчев прецени, че "Маренго трейдинг" е трябвало да участва в производството още на първа инстанция като заинтересована страна. "Предишното решение е неблагоприятно за него, тъй като нова процедура по ОВОС би преустановила инвестиционното предложение, което води до нарушаване на правнозащитимите му интереси", обясняват съдиите и връщат делото на първа инстанция. 

Според Асоциацията на парковете се случва абсурд. Показателно е и "особеното мнение" на двама от съдиите, според които искането на "Маренго трейдинг" е трябвало да бъде отхвърлено като неоснователно. Според тях "Маренго" е собственик на премахнатия стар влек, който повече няма да работи, така че не са засегнати интереси на дружеството и то няма право да участва в спора. 

По същия път е тръгнал и незаконният лифт "Двата моста" в Пампорово. Според ДНСК компанията "Пампорово" АД, свързана с банкерката Цветелина Бориславова, е почнала да строи без одобрени инвестиционни проекти, разрешение за строеж и без правно основание за заемане на терена. Затова лифтът трябва да се премахне. Това е абсолютна манипулация, твърди пък директор на компанията Мариян Беляков. "Пампорово" щяло да заведе дело срещу Министерството на земеделието за уронване на престиж и пропуснати ползи.