Реформаторският блок ще стане политически съюз

Новините

09-12-2013, 06:44

Снимка:

Анелия Николова

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Споразумението между шестте партии трябва да бъде подписано до 20 декември

Реформаторския блок ще стане единен политически съюз до края на 2013 г. Това стана ясно след края на първата среща на областните координатори на шестте партии от обединението и лидерите им. Тя се проведе в събота и неделя в столичния хотел "Принцес", а основните теми на дискусията бяха структурирането на Реформаторския блок по места и бъдещето на дясното обединение.

Политически съюз

"Призивът на областните председатели за постигане на политически съюз беше водещ и се надяваме до края на 2014 година този процес да бъде завършен", каза председателят на ДСБ Радан Кънев. С това въпросът дали дясното обединение да се яви на изборите като коалиция от партии или да прерасне в единна формация изглежда приключен. Поне засега. Единствените, които настояват за вливането на шестте политически сили в една са "Синьо Единство". По време на изказването си пред областните председатели лидерът на формацията Христо Панчугов отново лансира тезата за превръщането на дясното обединение в партия, която засега не се приема от лидерите на останалите политически сили. "Трябва да имаме ясно изразена политическа воля - на база на общата ни идентичност - да създадем нова единна политическа партия", каза той.

Подобна теза пред участниците в срещата е лансирал и Гроздан Караджов от Гражданския съвет на Реформаторския блок. Пред "Капитал" той каза, че предложението му е блокът да е нещо като шапка на шестте формации, където тези политически сили, които искат могат да се влеят в новата партия, а останалите да могат да са в блока без да се разпускат. Като пример той посочи БЗНС, чийто устав не предвижда саморазпускане. "Една такава организация е лесна за управление и ще пресече пътя на някоя от партиите да напусне обединението, ако в даден момент е недоволна от нещо", са аргументите на Караджов. Той обаче уточни, че за такъв вариант трябва да се мисли едва след изборите за Европейски парламент.

Споразумението

Намерението на партиите от Реформаторския блок е споразумението за единния политически съюз да бъде подписано до 20 декември. Преговорите между шестте партии от дясното обединение – ДСБ, ДБГ, СДС, "Синьо Единство", БЗНС и Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) по документа започнаха преди около месец и половина.
На този етап е ясно, че Реформаторският блок ще има единно ръководство и общ предизборен щаб. Все още се обсъжда кой да влиза в новата управленска структура на блока. Единият вариант е това да са лидерите на шестте формации плюс преставители от Гражданския съвет на дясното обединение. Съществува и вариант в ръководството да влизат и други представители на партиите освен председателите като бройката, която се обсъжда е те да не надвишават 20.

Дискусионен обаче остава въпроса дали отделните партии да са равнопоставени в ръководството на Реформаторския блок или в него да се влиза на квотен принцип като за база се вземат резултатите от последните парламентарни избори. За последното настояват от двете най-големи формации в блока – ДСБ и ДБГ. Все още не е уточнено и как ще се вземат решенията в новото ръководство – дали както е досега с консенсус, или с мнозинство. Представители на по-малките партии обаче се притесняват, че, ако се приеме варианта с квотния принцип на представителство и решенията да се вземат с мнозинство, това ще е в полза на двете по-големи формации.

Все още не е окончателно решен и въпросът дали ръководството на Реформаторския блок ще има председател или съпредседатели. Участници в коалиционните преговори казаха, че е отхвърлен варианта предложен от "Синньо Единство" за председателство на дясното обединение на ротационен принцип. Осбсъжда се и възможността Реформаторския блок да има говорител.

От ДСБ са предложили в споразумението шестте партии да поемат ангажимент за общо участие за четирите вида избори – за европейски и национален парламент, президентски и местни избори като в него са записани и критериите, по които ще се излъчват кандидатите на Реформаторския блок за различните видове избори.