Путин ликвидира РИА Новости и Гласът на Русия

Животът

09-12-2013, 12:12

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Президентът на Русия Владимир Путин прие решение за ликвидиране на Руската агенция за международна информация „РИА Новости"и Руското държавно радио „Гласът на Русия", отбелязва РБК, цитирана от news.bg.

В подписания от Путин указ се казва, че мярката има за цел повишаване ефективността на държавните средства за масова информация.

На тяхно място ще бъде създадена международна информационна агенция „Русия днес".

Новата агенция ще остани в офиса на РИА.

Президентът Путин също нареди на кабинета до месец да подготви всичко за нормалната работа на Международната новинарска агенция „Русия днес".

Настоящият указ влиза в сила от деня на подписването му", отбелязва се в документа.

Генерален директор на новата агенция ще бъде Дмитрий Константинович Кисельов от канал „Россия 1". В съответствие с указа генералният директор ще бъде назначаван и освобождаван от президента на страната.

Новата медия основно ще публикува информация за политиката на Руската Федерация в чужбина и за руския обществен живот. Не е ясно дали към новата медия ще влиза Russia Today.

Реорганизация ще бъде направена и в „Российской газеты", като към изданието ще се присъединят журналисти от „Родина".

РИА Новости е основана през юни 1941 година. В началото агенцията е носила името Съветско информационно бюро (Совинформбюро). През 1961 година на базата на Совинформбюро е създадена Печатна агенция „Новости". През 1990 година с указ на Горбачов е преобразувана в Информационна агенция „Новости". РИА Новости се нарича от септември 1991 година.

До ликвидацията й тя се явява основа медия в Русия.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен