Проф. Божидар Димитров: Партия "ПОМАК" да се забрани

Животът

09-12-2013, 15:27

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

С учредяването й груба са нарушени българските закони, коментира директорът на НИМ

С учредяването на партия "Помак" грубо са нарушени българските закони, коментира директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

С остро възклицание "цялата тази пасмина трябва да бъде арестувана" той призова ДАНС да се намеси незабавно и да "вкара в затвора" организаторите на новата формация, която бе учредена в неделя в Пловдив, предава Радио Пловдив.

Божидар Димитров бе категоричен, че това е партия на етническа основа, която цели разцепването на целостта на държавата и затова трябва да бъде забранена. Към компетентните органи той отправи и въпроса за финансирането на формацията, която, по думите му, дори настоява за смяна на столицата на България от София в Пловдив.

Надявам се ниският интелектуален капацитет на организаторите в лицето на пчеларя Ефрем Моллов и другите около него да им донесе минимална изборна подкрепа – не повече от малко над стотина гласа, добави възмутено проф. Божидар Димитров.

В неделя 51 души, при изискваните от Закона минимум 50, учредиха в Пловдив Инициативен комитет за създаване на партия "Патриотично обединение за многообразие, автентичност и култура" - ПОМАК. Учредителите се обявиха за нов политически модел в България, основан на пряка демокрация и силното гражданско общество. Повечето от присъстващите в "Новотел" - Пловдив се самоопределиха като помаци, макар че един от учредителите, Ефрем Моллов, подчерта, че това не е етническа или религиозна партия. Основната и цел е обединение на хората, укрепване на държавността, защита правата и свободите на всички български граждани, безплатно и достъпно образование и здравеопазване, подчерта Моллов.