Добрич посреща изложба против хомофобията

Добрич Лайф

10-12-2013, 00:10

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Фотографиите ще бъдат показани в Киноклуб „Икар“ oт 10.12 до 24.12

По случай 10 декември – Международния ден за правата на човека, Киноклуб „Икар“ представя изложба посветена на равенството в спорта. Организаторите от правозащитната организация на лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансполови хора в Пловдив - „ЛГБТ Пловдив“ призовава всички да бъдем един отбор, отбор „Хора“.
През 2012-та активистите решават да извадят хомофобията от игра по време на първият спортен полуден за борба с хомофобията, провел се в Пловдив под наслов „Да извадим хомофобията извън игра!“. Идеята е лесно смилаема – „Покажи жълт/червен картон на хомофобията“. Оказва се, че хората приемат лесно знаците на един от най-популярните, и хомофобски настроени, спортове и започват да се снимат с жълтите и червени картончета, преведени на над 15 езика. Организаторите от „ЛГБТ Пловдив“ започват да разпространяват картоните сред приятели в страната, те сред свои приятели и постепенно из Балканския полуостров и Европа. Днес хиляди хора от пет континента са се снимали, и продължават да се снимат, за да изразят ясно гражданската си позиция. Сред тях можем да видим и лицата на Мария Илиева, Поли Генова, Явор Бахаров, Рут Колева, Леонид Йовчев, Димо Алексиев и др.

Жълтия и червения картон имат собствен живот неуправляем от собствените си създатели, минавайки през места като Гърция, Румъния, Испания, Италия, Холандия, Обединеното кралство, Шотландия, Германия, Аржентина, Украйна, Унгария, Полша, Индия, Норвегия, дори Русия.

Първата изложба бе показана на 17 май, международен ден за борба с хомофобията, в МОЛ Пловдив, с подкрепата на посолството на САЩ в България. Посети множество заведения, барове и хотели в родния Пловдив, последвани от София, Солун, Бургас, Памплона (Испания). Компилацията от фотографии ще бъде показана в Киноклуб „Икар“ oт 10.12 до 24.12, междувременно копието ?   продължава обиколката си из Испания. Накрая на изложбата снимките ще бъдат подарени на първият ЛГБТ музей-библиотека в Аржентина.