Свалиха от самолета за Лондон свидетел по дело за кражба на европари

Крими

10-12-2013, 12:07

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Граничните задържали Георги Кузмов на летището в Бургас точно преди да излети за Англия

Издирван свидетел по дело за присвояване на европари бе задържан малко преди да излети за Лондон.

Случката се раиграла на летището в Бургас. Бургазлията Георги Кузмов с изумление разбрал, че го издирват, за да дава показания за случка, станала преди почти 10 години.

Тогава той бил студент в БСУ, когато се записал на платен стаж в Кипър по програма на ЕС и с проект спечелен от българска страна. 

Според обвинителния акт на Окръжната прокуратура Атанас Луизов и Деян Лазаров, тогава асистенти в частния ВУЗ,  са откраднали над 40 хил. евро по проект "Европейски маркетингови практики на студенти", който така и не осъществили.

Те трябвало да осигурят професионално обучение за 14 седмици в Кипър на 20 студенти от България. Луизов и Лазаров изтеглили парите и представили фалшиви документи на програмата – донор.

Сваленият от самолета Кузмов е бил един от студентите записани за стажа. В съда той влезе с пътническата раница на гърба си и обясни, че заедно с още 15-20 души заминал за Кипър. Всичко било осигурено, от работата и двупосочните билети до храната и спането, освен едно - обучението, което е едно от условията при усвояване на евро средствата.

Студентите били на практика гастарбайтери. Кузмов сподели още, че за работата си там получавал регулярно пари на ръка от кипърсия си работодател. Той припечелвал като консултант в магазин за техника. Накрая бил доволен защото всичко, за което се договорил в началото му било платено. 

От шестима свидетели днес пред магистратите показание даде само сваленият от самолета бургазлия, който вече трябваше да е при английския си работодател.

Съдът обаче го успокои, че ще получи служебна бележка за причините, поради които не е хванал този полет.

Делото продължава на 6-и февруари догодина с разпит вещите лица и още свидетели.