Над 500 документа дневно обработват в община Благоевград около Коледа

Над 500 документа дневно обработват специалистите в деловодството на община Благоевград. По традиция обемът на работа в дните около Коледа се увеличава, но тази година се наблюдава ръст във входирането на преписки и книжа и поради друга причина – кметът Камбитов въведе гъвкаво работно време и ясна регламентация при предлаганите от администрацията услуги и така създаде възможности за оптимизиране на работата и по-бързо обслужване на гражданите.

По данни от интегрираната деловодна система на община Благоевград, подаването на различните типове заявления се извършва с кампаниен характер, като през последния месец многократно са се увеличили молбите за узаконяване на строежи и за издаването на пропуск за паркиране в „Синя зона“.

Целогодишен е документооборотът от заявки за издаване на таксиметрови разрешителни. През последния месец десетки за били и заявените документи във връзка с Коледния базар в Благоевград, а в началото на годината масово са били подавани същите документи за участие в пазара на мартеници в града.
Значителен дял от обработените документи представляват строителни книжа, които общинските експерти изготвят преди започването на същинското строителство по даден обект.

За постигането на ритмичност и оптимална работа при обслужването на граждани и фирми, в началото на декември заработи модерен информационен портал. Новата система спестява време на гражданите и е част от иновативния подход на Центъра за информация и обслужване на гражданите. Тя използва принципа на тъчскрийн технологията и е включена в интегрирана компютърна мрежа. Чрез леснодостъпно меню на екрана на устройството се извежда желаната информация и се дава възможност на гражданите да изберат и извлекат подробни справки за общинската администрация, общински съвет, предлаганите административни услуги, както и проверка на статуса на заведените в деловодството на община Благоевград преписки.