Днес е Денят Х за Пловдив 2019

Мисия Пловдив

11-12-2013, 01:38

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В 14 часа днес градът ни ще представи официално своята кандидатура за Европейска столица на културата

Днес е решителният ден за Пловдив в надпреварата за европейска столица на културата през 2019 година. В 14 часа днес градът ни ще представи официално своята кандидатура. Финалистите в първия кръг ще станат известни в четвъртък, а през септември 2014 година ще бъде определен българският град кандидат за европейска столица на културата. Конкуренцията е много силна, а комисията е съставена от 7 души от Европа и 6 от България. Журито бе обявено преди седмица на сайта на министерството на културата. То е съставено от чуждените Манфред Гаулхофер (Австрия), Стийв Грийн (Обединено кралство), Норбърт Ридл (Австрия), Ану Кивило (Естония), Джеръми Айзъкс (Обединено кралство), Джорди Пардо Родригес (Испания), Елизабет Витуч (Австрия) и представителите на страната ни проф. Ивайло Знеполски, Мария Кашукеева, Георги Тошев, проф. Камелия Николова, доц. д-р Людмил Вагалински и Светлана Христова. Пред тях ще бъдат представени кандидатурите на участващите в конкурса осем български града – Пловдив, София, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово, Русе и Шумен. Един български и един италиански град ще бъдат успоредно Европейски столици на културата през 2019 г.

От екипа на общинска фондация "Пловдив 2019" са убедени, че Пловдив успешно ще премине първия кръг. Концепцията на града е обединена под мотото "ЗАЕДНО" - една простичка, но много важна дума не само за пловдивчани, а за всички хора. Увереност в успеха изрази в понеделник и кметът Иван Тотев. Пред журналисти той заяви, че екипът е добре подготвен, а концепцията е изключително добра.

Идеята на пловдивската кандидатура е да се постигне истинско обединение между хората от различните поколения, етноси и вероизповедания, които съжителстват в Пловдив, реално да се интегрират различните исторически и архитектурни пластове, да се възстанови здравината на връзката между хората и територията, която населяват.