Русия тръгна към Арктика

Животът

11-12-2013, 07:44

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ледът в Арктика изтъня рекордно

Арктика се смалява

Световните сили в нова надпревара, този път към Северния полюс

Руската армия все по-отчетливо се завръща в Арктика. Военната база на остров Котелни започва да приема отново бойни самолети и вeртолети след 30 години пауза. За подобен интерес към безлюдния регион от страна на руските военни потвърди и президентът Владимир Путин.

„Русия все по-активно проучва този обещаващ регион, връща се в него и трябва да има тук всички лостове, за да защити своята сигурност и националните си интереси“, заяви пред дни държавният глава. Президентът благодари и на военните, които възстановиха базата на Новосибирските острови. „Арктическият регион има богати находища на петрол, газ и минерални суровини“, посочи още Путин. Той отбеляза също, че районът е важен от гледна точка на националната сигурност. Русия и САЩ имат силно военноморско присъствие в Арктика.

Изявленията на Владимир Путин идват на фона на информациите, че Канада е засилила претенциите си към териториалния щелф на Северния полюс. Смята се, че количествата "неоткрит, но технически добиваем" петрол северно от арктическия кръг са повече от два пъти по-големи от откритите досега в Арктика. Докладът допълва, че районът съдържа също така повече от три пъти повече неоткрит газ и петрол, по-голямата част от който е в руските арктически територии.

Русия отдавна се стреми да заяви правата си върху водите на Северния ледовит океан край руския бряг, включително чрез шумно огласената експедиция за забиване на руското знаме на дъното на Арктическо море през август 2007 г.

Никоя държава не притежава географския Северен полюс или Северния ледовит океан, който обхваща около една трета от общата територия. По конвенция на ООН за морското законодателство осемте държави имат юрисдикция над водите, обхващаща разстояние до 12 морски мили от бреговете, а техните икономически зони обхващат до 200 морски мили навътре в Северния ледовит океан.