Предколедно: Уволнените от Бургаски корабостроителници остават и без заплати

Новото ръководство отказва да плаща стари задължения на предприятието

Съкратени са всички работници в бургаската корабостроителница като не са били връчени предизвестия за съкращения, каза пред  радио „Фокус” Веселин Кабов, бивш директор „Финанси и маркетинг” в бургаската корабостроителница.

Новото ръководство в лицето на новия изпълнителен директор Деян Маринов е освободил прокуриста на завода и е обяснил, че завода ще продължи да работи, но може под друга форма.

Поради неизплатени възнаграждения работниците са стачкували, но новото ръководство е казало, че ангажименти за стари заплати няма. Въпреки че е била открита нова сметка, достатъчна за изплащането на поне една заплата, на 5 декември са връчени на целия завод заповеди за освобождаване, заяви още Кабов.

По неговите думи, заповедта е лесно атакуема в съда, защото е записано само „поради съкращение в щата”, но напрактика се закрива цялото предприятие. „Или ще остане кухо предприятие, за да няма кой да предявява претенции към него. Има доста дела, задължения към НАП, към бюджета, неплатени местни данъци и такси. Сега мисля, че ще регистрират ново дружество към края на година и може би в началото на годината ще започнат да назначават част от хората. неизрядни са, защото при едни такива масови съкращения задължително се информира НОИ, Инспекцията по труда”, обясни още той.

Отделно около 18 човека са трудоустроените в завода. Те са на специален режим. Също така в заповедите не пише нищо за обезщетение, неизползван отпуск, за неспазен срок на предизвестие от страна на работодателя, неизплатени стари заплати. Дори били освободени хора, които са в болнични. 
Голяма част от колектива имат неизплатени заплати от 2009 – 2010 година. Има работници със заеми и съдия-изпълнители ги притискат, сподели още бившият прокурист на предприятието.