Излезе от печат новият брой на сборник "Добруджа"

Добрич Лайф

11-12-2013, 12:14

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

След като не беше излизал осем години, сборникът "Добруджа", вече е на книжния пазар, благодарение на новата редколегия.
Годишникът „Добруджа” се издава от регионалните исторически музеи в Добрич и Силистра. Конкретният брой на книгата е посветен на археологическите изследвания на ранновизантийската крепост и старобългарското селище край Одърци с ръководител проф. Людмила Дончева-Петкова. Откритите там артефакти обогатяват фонда на музея в Добрич и част от тях са експонирани в изложбата „Археология на Добруджа”.
Сборникът съдържа публикации на известни учени, изследователи на степните култури от България, Русия, Казахстан, Украйна. Част от статиите са на руски, с резюмета на английски език.
Изданието е резултат от проведена Международна научна конференция „Европейските степи и района на Долния Дунав през средновековиетоVІІ – ХІV в.” в градовете Добрич и Балчик.
Главен редактор на сборника е археологът от Регионален исторически музей – Силистра проф. дин Георги Атанасов. В редколегията влизат още проф. дин Петър Тодоров, проф. д-р Пламен Павлов, доц. д-р Валери Йотов, доц. д-р Сергей Торбатов, гл. ас. Тодор Димов, Костадин Костадинов – директор на РИМ – Добрич, Петър Бойчев – директор на Исторически музей – Тутракан и др. Редактори на изданието са: доц. д-р Валери Йотов и доц. д-р Кремена Митева.

Сборникът ще бъде представен в РИМ утре от проф. Георги Атанасов, доц. Валери Йотов и членовете на Редакционната колегия.