Приютът за бездомни в Пловдив се напълни

Мисия Пловдив

11-12-2013, 15:01

Снимка:

интернет

Автор:

Валерия Попова

Всичко от Автора

За зимния сезон ще бъдат предвидени още 15 места за временно настаняване в града

Единственият център за временно настаняване в Пловдив вече е пълен. Това съобщи за Plovdivutre.bg управителят на социалното заведение Димитър Семерджиев.

Капацитетът на дома е 10 човека, но може да се намери място за още един при нужда, споделят от центъра. Броят на лицата, потърсили помощ тази година не се е увеличил спрямо миналата, допълни г-н Семерджиев.

За зимния сезон обаче ще бъдат предвидени още 15 места за временно настаняване в града, каза зам.-кметът на Община Пловдив - Георги Титюков.

По официални данни на дирекция "Социално подпомагане" - Пловдив броят на бездомниците е 167 и на повечето от тях е помогнато.

В приюта е осигурена кухня, в която нуждаещите могат да си приготвят храната и сами. На възрастните се помага да изкарат всички необходими документи, за да получат пенсия и да отидат в старчески дом. На младите се издават медицински и лични карти, които ще им трябват, ако си намерят работа. С нуждаещите се провеждат срещи със социални работници и психолози, които да им помогнат да се адаптират към живота, след като напуснат центъра. Не липсват обаче и тези, които отново се озовават на улицата.

Приютът осигурява подслон на бездомните за едва три месеца. След това те трябва да освободят леглата за други нуждаещи се хора.

Центърът на временно настаняване на бездомни хора "Приют" Пловдив се намира в селище "Младост" на улица "Радко Димитриев" 33. Това е първото такова място в страната и е изцяло на държавна издръжка.