Лафкаджийска олигархия

Без цензура

11-12-2013, 12:35

Автор:

СВИЛЕН СТОЙЧЕВ

Всичко от Автора

По улиците на Варна се наместиха и други вериги, има и безброй порутени бараки

От известно време в нашата страна се наблюдава нашествие не само от сирийски бежанци, а истинска окупация от една търговска верига – Лафка.

Спомням си първите павилиони Лафка по спирките. Тогава много им се радвах – нови, спретнати, с почти минималистичен дизайн. Нищо общо с познатите мизерни бараки, все едно сглобени с материали от кварталния пункт за изкупуване на желязо.

Скоро забелязах, че тези Лафки започват да се множат и лека-полека окупират всеки български град. Ако живеех в нормална, правова, „бяла” държава нямаше да съм толкова притеснен от този факт. Щях да кажа, че това е нова търговска верига, избрала почти гениалното търговско има „Лафка” (заради носталгията на голяма част от населението по всичко от времето на социализма). Търговска верига, в която по всяка вероятност става дума за франчайзинг. Търговска верига, която залага на една нормална търговия в преместваеми обекти, а не както досега ...

Всъщност оттук започна моето притеснение – защо тази верига не наема помещения както всеки бизнес, а залага точно на преместваеми обекти? Очевидно не става дума за франчайзинг. Очевидно не става дума за подмяна на старите бараки с нови, защото старите бараки не изчезнаха (засега), а до всяка от тях се появи по една нова Лафка (особено до печелившите). Но колкото и да е печеливш един бизнес – как може да си позволи такова масирано настъпление? И си зададох няколко въпроса:

1. КОЙ. Скоро се появи и отговорът на първия въпрос: Кой е собственика на Лафка. Кой може да си позволи такава масирана окупация? Не е нужно човек да е гений, за да се досети за отговора. Достатъчно е да види в кои вестници се рекламира Лафка и да разбере, че собственика и на вестниците, и на Лафките е един – Пеевски (или по-скоро Цветан Василев).

2. КЪДЕ? На всяка спирка, на всяко кръстовище, на всеки тротоар. В цяла България. Това го виждаме всички всеки ден.

3. КАК? Как една търговска верига успява да завладее всеки тротоар? Та за поставяне на преместваеми търговски обекти има куп изисквания. Трябва (по принцип) всяко селище да има план за поставяне на преместваеми търговски обекти на общински терени. Трябва да има търгове за отдаването на концесия на тези места ... Нямам доказателства, но отговорът може да бъде само един – чрез натиск над местната власт във всеки един български град. Или по-скоро с нейното любезно съдействие. Не може иначе една търговска верига да превземе цял един град, не може да превземе всички български градове толкова бързо.

4. ЗАЩО? Защо Пеевски (или който стои зад него) ще си правят труда да влагат купища пари в една търговска верига с преместваеми обекти. Колкото и собствени вестници да пласират, колкото и цигари да продадат – как се избива такава инвестиция? Вече всички знаем как – като си монополист (или поне основен, най-големия играч на олигополен пазар). Пъзела се нарежда и всички въпроси получават своя отговор – народните избраници се готвят да пуснат отново пушенето в заведенията, но в същото време са „загрижени” за здравето на народа и смятат да въведат още по-строги ограничения за търговия с тютюневи изделия.

5. КОГА? Това е най-интересния въпрос. Бъдейки наясно с всичко по-горе е много лесно да обвиним Пеевски и новите управляващи. Но истината е, че те не са единствените виновници. Инвазията на Лафките започна преди изборите, преди да падне ГЕРБ от власт. Още повече, че разрешително за поставяне на преместваем обект не се изкарва за ден-два. Очевидно всичко това е подготвяно много-много отдавна. Вкл. и най-вече плановете за ограниченията за търговия с тютюневи, без които Лафка губи смисъл за своите създатели. Или иначе казано – колкото и да се противопоставят БСП – ГЕРБ – всички играят заедно с такива като Пеевски (Цветан Василев).

Лафка е „чудесен” пример за всичко, случващо се в България. Управляващите „коват” закони, които само привидно са в интерес на обществото, а всъщност единствената им цел е да обслужват големи икономически играчи. После с помощта на местната власт по региони тези „играчи” съсипват всеки малък и среден бизнес, за да могат да свалят и последната риза от гърба на народа. Олигархия в най-чист вид.

Като изключим архитектурните достойнства на Лафките и другите "достойнства" на собственика им и готвения монопол, въпроса е много по-широк. Защото не са само "Лафките" по улиците, а и безброй порутени бараки. Да не забравяме и другата верига, която "усърдно" превзема тротоарите - "Сръбска скара".

Има правила за поставяне на преместваеми обекти. Има правила за отдаването на концесии. Очевидно е, че (не само) във Варна те не се спазват. И не е достатъчно в ОбС да се дърлят, а да вземат да направят проверки и най-вече да съставят политика за преместваемите обекти във Варна.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен