Овощарите се жалват от бюрокрация и високи мита

Мисия Добрич

11-12-2013, 14:01

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Производители на плодове от Добричка и Силистренска област не са доволни от политиката на управляващите в сектора, съобщи Ивайло Цветанов - председател на Добруджанския овощарски съюз, цитиран от Дарик радио. Браншовиците смятат, че от Министерство на земеделието и Държавен фонд "Земеделие" залагат програми с невъзможни за изпълнение срокове, по които те не смогват да кандидатстват и парите по тях не стигат до земеделците. Цветанов даде за пример настоящата процедура за подпомагане на пръскане по овошките с до 10 лева на декар. За държавната помощ се кандидатства до 12 декември, а обявата е изнесена на 9 декември. Някои от изискваните документи обаче се набавят за не по-малко от 7 дни, каза Цветанов. Това прави програмата безсмислена, още повече, че пръсканията, които се финансират, вече са извършени. Според неговата информация, засега във Фонд "Земеделие" в Добрич са подадени 2-3 заявления, но без всички нужни документи. Повечето овощари ще се откажат да кандидатстват, заяви председателят.

Добруджанският овощарски съюз съществува от тази година, но вече е член на Националната браншова асоциация. Според хората от сектора няма продуктивен диалог с управляващите и упоритото говорене от последните години, че отглеждането на плодове и зеленчуци, както и животновъдството ще станат приоритет за българското земеделие, засега остава само добро намерение. Няма нищо разписано в тази посока за новия планов период 2014-2020 година.

Ако не започнат диалог с нас и не намерят начин да удовлетворят исканията ни, ние сме готови на протести, заяви Цветанов и поясни, че е възможно овощарите да започнат изкореняване на плодоносни дръвчета още през зимата или най-късно напролет, съобщава Дарик.

Той даде пример със съседите от Гърция, където овощарите получават 160 евро субсидия, а у нас помощта достига едва 50 лева, ако се сумират средствата по всички програми, за които е много трудно да се кандидатства. "Аз лично гледам и зърно, за да успея да се справя финансово и да си позволя да отглеждам ябълки и сливи", каза Цветанов.

Стопаните от Добруджанския съюз отглеждат 17 000 декара с плодови насаждения. В региона вирее добре всичко, освен маслини. Основен пазар за износ е Русия, но митата са най-високи за българските производители от страните в региона и това също е проблем, който трябва спешно да се реши, казват още браншовиците.