Днес е Световният ден на тангото

Животът

11-12-2013, 14:39

Снимка:

БГНЕС

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Причината за избора на точно тази дата е рожденият ден на две от най-известните личности в историята на този чувствен танц - певеца и композитора Карлос Гардел и цигуларя и композитора Хулио Де Каро.

За първи път Денят на тангото се чества в Аржентина през 1977 г. Постепенно голяма част от страните, в които тангото има много привърженици, възприемат този празник и така от локален, той се превръща в международен, пише vesti.bg.
Танцът е запазената марка на Буенос Айрес. Голяма част от теоретиците смятат, че той е смесица от няколко стила – хореографията е дошла от милонгата, ритъмът - от кандомбе, а сантименталната мелодична линия и емоционалната сила - от кубинската хабанера.
Съществуват различни теории за произхода на думата "танго". Една от най-популярните теории е, че думата идва от африкански езици от Нигер-конгоанското езиково семейство. Според друга теория думата се е използвала и в Андалусия, като с нея се е обозначавал определен стил музика.
Първият композитор на танго е Хуан Перез, който прави песента "Dame la lata". Други по- стари песни са "El tero" и "Andáte a la Recoleta".
Първата държава, освен Аржентина, в която се танцува танго, е Куба. По това време в Буенос Айрес танцът започва да придобива познатия ни днес облик.
В началото тангото се е танцувало само от мъже под акомпанимента на три инструмента. Малко по-късно и жените се включват, което променя характера на танца – прави го по- жив и чувствен. Добавя се и допълнителен инструмент, който предопределя и цялостното звучене на музиката.
Първите танга са били без текст. Музикантите обикновено са импровизирали по време на преставленията. По-късно Антонио Виергол и Луис Ролдан посвещават текстовете си на т.нар. "компадритос" (побойниците, висящи по бордеите).
Първият, който пише любовен текст е Паскал Контурси, който променя завинаги усещането на тази музика.
През годините тангото преминава от музика на нисшата класа до стил, станал част от нематериалното световно богатство. Съществуват различни стилове танго, но удоволствието от танца остава едно и също.