Бургазлийки съхраняват стволови клетки с кредит

Желаещите за иновативната процедура стават все по-малко

Съхранението на стволови клетки в Бургас се случва все по-рядко в сравнение с предходни години, коментира за BurgasUtre шефът на АГ отделението в бургаската МБАЛ д-р Антонио Душепеев.

Средно на месец към съвременния метод прибягвали една-две родилки. 

"Стволовите клетки са голямата надежда на медицината. С тях и сега се лекуват тежки болести, но мнозина вярват, че възможностите в бъдеще ще са още по-големи", каза д-р Даниела Люцканова, завеждаща отделението по “Интензивна медицина и анестезиология”. 

Тя извършва процедурата, след която кръвната проба се предава на посредника – куриер, в специален контейнер за съхранение в банките в България и по света. 

По думите й това е полезен и ползотворен метод, който все още е процес на развитие, научните изследвания за приложенията продължават.  

Последните проучвания са показали, че с младите клетки може да се лекува и диабет. Към метода обаче прибягват малцина в Бургаска област.

През изминалите две години е имало бум на майки, желаещи да съхранят стволовите клетки на новородените си. Според д-р Люцканова причините за спада сега са най-вече икономически.

"Използването все още е ограничено. Няма достатъчно информация за приложенията, тъй като този процес е с давност едва 12-13 години. Процедурата е скъпа. Приблизително цената, в която влизат всички дейности на фирмата и самото съхранение, е около 5000 лв. Преди няколко години имаше много желаещи, през 2011-а, например средно на месец те бяха около 6", каза тя.

Обикновено родителите, желаещи да съхранят за бъдещето стволови клетки от пъпната връв, получавали информация за метода и фирмите от интернет или семейства, които вече са прибегнали до процедурата.

Биологичният материал се съхранявал около 20 години, в зависимост от законодатеството на съответната държава. Търсят се най-вече фирми в Белгия и Англия като най-стари - повече от 15 години на пазара. Всяка една има офис в България, заради логистиката.

Оказва се, че малцината прибягващи до процедурата изплащат на кредит съхранението. По този начин обаче цената значително се завишава.

Вноските са веднъж годишно в повечето случаи, а заедно със сумата средно от по 200 лева, родителите получават писмо с информация за съхранението на биологичния материал.