Внимание! Коледни заболявания

Животът

11-12-2013, 17:18

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Как празникът може да ви разболее?

Коледа предполага само хубави емоции, но понякога може да станете жертва на коледните традиции, които да разклатят здравословното ви състояние. Но няма място за притеснение, става дума за съвсем безобидни коледни заболявания.

Алергия към коледната елха

Колкото и странно да звучи, наистина може да сте алергични към коледното дръвче. А симптомите обикновено са сълзене на очите, парене, подсмърчане, кихане, дразнене на гърлото и затруднено дишане подобно на сенната хрема, които са предизвикани от смолата, мъха по клоните, сока и аромата на дръвчето.

Може да намалите вероятността от алергичен пристъп, ако внесете коледното дръвче у дома непосредтвено преди празниците и го почистите предварително от смола, мъхове и други алергени. Може да изберете и алтернативен вариант – изкуствена коледна елха. Но тя също се нуждае от добро почистване и поддръжка, тъй като събира прах, който е вреден за здравето и също може да бъде алерген.

Настинка и студова алергия

Обикалянето по магазините за традиционното коледно пазаруване, боят със снежни топки, запазена марка за сезона, и като продължителното стоене навън в студа по време на почивните дни покрай Коледа могат да ви докарат настинка, студова алергия и редица други простудни заболявания. 

Нездравословната страна на тамяна

С тамян може да се излекувате, но тамянът може и да ви разболее в определени ситуации. Прекадяването с тамян е традиция на Бъдни вечер, но именно димът от тамяна може да предизвика възпалителни процеси в дихателната система, дразнене на очите, замаяност, главоболие.

Коледна депресия

Цялото това бързане да свършите всичко, свързано с празничната подготовка, стресът, изпълняването на списъка с подаръци често се превръщат в причина за изпадането в депресия, а не весело празнично настроение. То идва твърде късно, когато вече сте станали жертва на негативните мисли и умората. Стресът обикновено е и причина за отслабване на имунната система, което пък обяснява как така винаги се случва точно преди празниците да се разкихате.

Около Коледа ви дебнат още така типичните за празниците махмурлук и преяждане. Но с по-малки порции и умерени количества алкохол може да си спестите неприятните усещания.